dnes ho je všade plno a ponúkajú ho nielen rýchle a módne bistrá, ale aj najvychytenejšie reštaurácie. Predstihujú sa v jeho čerstvosti a chuťovej priamočiarosti. Zatiaľ čo pre bistrá je ideálna jeho rýchla príprava z minima ingrediencií a dnes cenená, nekomplikovaná, až minimalistická chuťová skladba s módnym rustikálnym šmrncom, vo vysokej kuchyni sa zas reštaurácie realizujú v zháňaní tých najlepších a chuťovo najplnších ingrediencií od vlastného záhradníka, ktoré potom zaspievajú dokonalú pieseň horúceho ovocného koláča.
Keď sa však v štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia dostalo crumble na skromný britský nedeľný stôl ako novinka, málokto by na tento dezert povedal, že z neho vznikne taký hit a prežije aj strašné vojnové časy. Vyzeral nevábne, presne ako vtedajšia Británia, keď sa ľudia skrývali pred náletmi a dodávali si navzájom odvahu v zničenom Londýne. Všade hnedý prach, vo vzduchu dym, mesto pôsobilo drapľavo, rozpadnuto, presne ako povrch dezertu, ktorý unavené mamy a babky servírovali svojim deťom a vnúčatám k slávnostnému obedu, lebo dezert byť musí, aj keď nič nemáme.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.