Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Vojnový koláč

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mali sme na týchto stránkach jedlá a dezerty, ktoré vznikli omylom, podaktoré dokonca nešťastnou náhodou. Dotkli sme sa tých, čo vznikli z lenivosti alebo hľadaním skratky k chuťovému zážitku. Je však ešte jedna kategória – jedlá z núdze. Crumble.

Dobré jedlo: Vojnový koláč GETTY IMAGES Skutočný, nefalšovaný crumble priniesli až vojnové roky v Anglicku, keď sa múka, maslo a cukor stali nedostatkovým tovarom.

dnes ho je všade plno a ponúkajú ho nielen rýchle a módne bistrá, ale aj najvychytenejšie reštaurácie. Predstihujú sa v jeho čerstvosti a chuťovej priamočiarosti. Zatiaľ čo pre bistrá je ideálna jeho rýchla príprava z minima ingrediencií a dnes cenená, nekomplikovaná, až minimalistická chuťová skladba s módnym rustikálnym šmrncom, vo vysokej kuchyni sa zas reštaurácie realizujú v zháňaní tých najlepších a chuťovo najplnších ingrediencií od vlastného záhradníka, ktoré potom zaspievajú dokonalú pieseň horúceho ovocného koláča. 

Keď sa však v štyridsiatych rokoch dvadsiateho storočia dostalo crumble na skromný britský nedeľný stôl ako novinka, málokto by na tento dezert povedal, že z neho vznikne taký hit a prežije aj strašné vojnové časy. Vyzeral nevábne, presne ako vtedajšia Británia, keď sa ľudia skrývali pred náletmi a dodávali si navzájom odvahu v zničenom Londýne. Všade hnedý prach, vo vzduchu dym, mesto pôsobilo drapľavo, rozpadnuto, presne ako povrch dezertu, ktorý unavené mamy a babky servírovali svojim deťom a vnúčatám k slávnostnému obedu, lebo dezert byť musí, aj keď nič nemáme. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite