Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Biela záchrana

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vonku biele stráne, po ktorých sa spúšťajú smiešne malé postavičky. Je inverzia, všetko je v perinách, nad nimi ostré, naliehavé slnko. Akoby tu niekto len pred chvíľou preleštil rodinné striebro. A pred nami ďalšie kopce – buchty na pare.

Dobré jedlo: Biela záchrana GETTY IMAGES U nás sa používajú skôr menšie verzie buchtičiek, ktoré vytvárajú na tanieri pohorie, v Rakúsku sa na tanier dáva len jeden štít – obrovská germknödel.

vonku inverzia, no na tanieri to vyzerá, akoby prišlo k náhlemu otepleniu a nastal odmäk. Z bielych kopcov, na ktorých sú kde-tu porozsýpané bodky maku, sa parí. Tá para nám udiera do tvárí, ovíja sa okolo našich červených líc, vyštípaných od mrazu a vetra. Pomaly, ale iste nájde náš nos a pošteklí nás na tých správnych miestach. 

S nami, vytrénovanými športovcami, námorníkmi svahov, len tak nič nepohne, no tento závan, ten s nami vie zamávať. Zrazu zabolia rozmŕzajúce nohy v lyžiarkach a stehná začínajú tuhnúť. Akoby chceli povedať, tu budeme, tu zostaneme, nikam sa už nepôjde. A zober tú prekliatu ruku, ktorá doteraz držala len palice a kotvu, nakrájaj ňou tú nafúknutú perinu, ten dymiaci kopček a šupni ho do úst, krucinál! 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite