Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Kvíz: Máte české a slovenské filmy v malíčku?

.juraj Malíček .kvízy

Kam sa odsťahoval Hliník? To predsa vie každý, že do Humpolce! Ale kam sa odsťahoval podnikať továrnik po Víťaznom februári vo filme Něco je ve vzduchu? Trúfate si urobiť superťažký filmový kvíz nášho popkultúrneho guru Jura Malíčka?

Kvíz: Máte české a slovenské filmy v malíčku? © Filmové studio Barrandov

Tento kvíz mali možnosť riešiť návštevníci stanu .týždňa na Pohode 2016. Teda, otázok bolo raz toľko, my sme nechali iba tie najťažšie. Lebo kto už by nevedel odpoveď na otázku Metelesku blesku, kto? Alebo ako sa volá záporák, ktorého stvárnil Miloš Kopecký v Limonádovom Joeovi? Alebo ako sa volá gróf z Pacha, hybského zbojníka? No vidíte, viete to. Ak nie, správne odpovede nájdete dole. No a teraz už otázky pre skutočných filmových fajnšmekrov. 

1. V roku 1949 nakrútil režisér Martin Frič film, ktorý minimálne o tridsať rokov predbehol svoju dobu. Film pastiš, film paródiu, film, ktorý si otvorene robí žarty z prvorepubikových romantických gýčov, ružovej knižnice a tak vôbec, film, ktorý do kín sprevádzal tento slogan: „Kterak počestná dívka z venkova dobyla velkoměsto a srdce milionáře.“ Ako sa film volá?

  • a/ Anděl s ďáblem v tele
  • b/ Kristián
  • c/ Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

2. Sexuálna revolúcia po slovensky. Vo filme režiséra Jozefa Zachara Zmluva s diablom z roku 1967 päť študentiek už nebaví čeliť nepravdivým obvineniam, a tak sa rozhodnú urobiť presne to, z čoho ich obviňujú. Čo to je? Strata panenstva. Slečny uzavrú medzi sebou pakt, že všetky prídu o venček ešte do maturity. A ako to už v slovenských filmoch býva, Zmluva s diablom je síce komédia, ale nie celkom. Koľkým z dievčat sa to nakoniec podarí?

  • a/ všetkým
  • b/ žiadnej
  • c/ jednej, a preto nejde o čistú komédiu

3. Celovečerný filmový experiment alebo bláznivá komédia o výmene príčiny a následku? Ťažko povedať, v každom prípade Happy end je veľmi pravdepodobne jediným filmom svojho druhu. Vznikol v roku 1967 ako „Drama velké lásky v jedinečné komedii naruby, kdy smrt se stává zrozením a naopak, v režii...“ A práve to nás zaujíma, kto film režíroval?

  • a/ Otakar Vávra
  • b/ Oldřich Lipský
  • c/ Jindřich Polák

4. Režisér Oldřich Lipský nakrútil unikátnu satirickú komédiu Muž z prvního století o malom českom človeku, čalúnnikovi Josefovi, ktorý sa vďaka nešťastnej náhode v Strakonických raketárnách ocitne vo vesmírnej lodi. Tá ho nielen dopraví za naozajstnými ufónmi, ale aj ho vráti späť na zem, avšak nie do jeho času, ale do ďalekej budúcnosti. Do akej ďalekej? Do ktorého roku sa muž dostane?

  • a/ v roku 2018
  • b/ v roku 508 po Sputniku
  • c/ v roku 2465 po Kristovi

5. Rekviem za rytierov je slovenský film z roku 1970, v ktorom sa režisér Jozef Zachar púšťa na odvážnu pôdu a kombinuje prvky fantasy, sci-fi, komédie a drámy, aby nakrútil vskutku až psychedelickú snímku o rytieroch zo Sitna, ktorí sa v normalizačnom Československu pokúšajú poraziť diabla. A aby si divák očakávajúci hviezdy prišiel na svoje, Zachar do svojej snímky obsadil nielen slovenskú špičku (Pántik, Polónyi, Záhradník, Rapaičová), ale i veľkého českého hereckého klasika, ktorý znova dokazuje, že niet malých úloh. Kto si vo filme zahral šoféra cirkusanta?

  • a/ Vlastimil Brodský
  • b/ Jiří Sovák
  • c/ Vladimír Menšík

6. Keď sa povie stroj času v aute, mnohým asi napadne Návrat do budúcnosti Roberta Zemeckisa z roku 1985. Nie tak pamätníkom československej kinematografie! Už v roku 1980 totiž nakrútil režisér Ludvík Ráža film Něco je ve vzduchu, v ktorom sa tiež cestuje v čase a tiež autom, a navyše sa v ňom rieši, kam by sa mal odsťahovať československý imperialista, aby ho nedostihol socializmus a znárodnenie. Kam?

  • a/ na Kubu
  • b/ do Severnej Kórey
  • c/ do Drážďan

7. Československý filmový steampunk, navyše v časoch, keď o tom subžánri nebolo ani vidu ani slychu a do tretice Oldřich Lipský ako režisér úžasného filmu Tajemství hradu v Karpatech z roku 1981. Nad dedinou Vyšné Vlkodlaky v Karpatskom kráľovstve stojí tajomný hrad, v ktorom sa dejú čudné veci. A za to ako tie veci vyzerajú môže jeden veľmi významný český výtvarník, ktorý si okrem vlastnej tvorby privyrábala ako filmový výtvarník, tvorca trikov a tak ďalej. Volá sa?

  • a/ David Černý
  • b/ Toyen
  • c/ Jan Švankmajer

8. Veľa slovenských sci-fi filmov niet, azda preto videl Tretieho šarkana každý. Traja školáci z Atómovej lehoty nájdu v miestnych kopcoch čudnú anomáliu, sú tam miesta, kde sa im mimoriadne dobre učí. A tak to tí chlapci idú skúmať a nájdu Tretieho šarkana, čo je mimozemská vesmírna loď, ale to si iste pamätáte. Nás zaujíma, podľa literárnej predlohy ktorého zo slovenských sci-fi klasikov v roku 1985 režisér Peter Hledík film nakrútil?

  • a/ Alta Vášová
  • b/ Ján Fekete
  • c/ Jozef Žarnay

9. Film Trhák režiséra Zděňka Podskalského z roku 1980 reprezentujúci žáner filmu o filme, sa odohráva na vidieku, kde sa má hnojiť pomocou dynamitu, sú v ňom pesničky, v jednej z nich sa spieva „nech brouka žít“, hrali v ňom dobové extrahviezdy, herecké i spevácke (Zagorová, Kukura, Matuška, Korn, Abrhám, Čepek, Kozderková, Smoljak, Svěrák, Jirásková, Spálený, Patrasová, Mládek, Veškrnová, Schellinger, skupiny Fešáci, Schovanky, Apollo, skupina Karla Vágnera a vôbec, čo meno, to hviezda. Diváci si ho však príliš neužili, dve z jeho zásadných hviezd totiž emigrovali. My chceme vedieť, kto hral produkčného Šusa, ktorý mal na starosti financovanie filmu?

  • a/ Petr Nárožný
  • b/ Petr Čepek
  • c/ Petr Spálený

10. Film Kanárska spojka mal byť jedným z veľkých komerčných hitov roku 1993, režisérovi Ivovi Trajkovi sa totiž do snímky podarilo obsadiť až neuveriteľnú hereckú zostavu. Miloš Kopecký, Milan Lasica, Marián Labuda st., Martin Huba, Karel Roden, Jozef Vinklář, Zdeněk Srstka, Ivana Chýlková, k tomu vtedy populárni hudobníci, napríklad Michal Penk, Roman Holý či Robert Kodym, jednoducho úžasné. Akurát, že film vtedy katastrofálne prepadol u divákov a zvalcovala ho i kritika. Dnes už je to však prebolené a Kanárska spojka je veľmi príjemným návratom do deväťdesiatok. Čo tvorí ústrednú zápletku filmu?

  • a/ lietajúce taniere nad Veľkým Malíkovom
  • b/ ukradnutý recept na Becherovku
  • c/ pašovanie žinčice a tvarůžkov na Kanárske ostrovy

Ďakujeme, že ste absolvovali tento kvíz! Nezískavate žiadne vecné ceny, iba dobrý pocit a naše slovné hodnotenie:

0 bodov:  Tento výsledok sa vám ako podarilo naklikať? 

1 – 3 body: Československá kinematografia nebude vašou najsilnejšou stránkou, naopak,  čo ale neznamená, že by ste nejaký slovenský film nemohli nakrútiť. 

4 – 7  bodov: Príjemný priemer, mohlo to byť lepšie, ale vôbec to nie je zlé, ono to vlastne nikomu na nič nie je, tak čo sa s tým unúvať. Československý film ako súčasť všeobecného rozhľadu, takto by to malo byť.

8 – 9 bodov: Čím ste mladší, tým je tento výsledok lepší. Nie ste žiaden mainstream, naopak, československý film milujete a ak nie, tak československý film miluje vás. Určite sa už tešíte na ďalší filmový test!

10 bodov: Vynikajúci výsledok, jeden z najlepších v tejto sezóne, nielenže ste pravdepodobne rovesníci s autorom testu, ale asi by ste sa aj mohli kamarátiť. Ďalší test môžete pripraviť spolu, filmy máte skutočne v malíčku, radšej neskúmať, čo máte v iných prstoch! 

Aha, pre istotou: Správne odpovede na otázky z úvodu sú Hujere, Horác Badman a Erdédy. Ak ste vedeli, žiadne body navyše si nepripočítavajte. Ak ste nevedeli, tak si z celkového výsledku odpočítajte za každú zlú odpoveď dva body. 

VYHODNOTENIE

Máte správne 0 / 10 odpovedí.

Zdieľajte svoj výsledok
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite