Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milanovi Lasicovi vzdá hold Art Film Fest. Prinesie aj 439-minútovú snímku Bélu Tarra a Pelíšky

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Košice budú od 16. do 23. júna vďaka najznámejšiemu slovenskému filmovému festivalu centrom kultúrneho diania na Slovensku. Diváci sa môžu tešiť nielen na bohato zastúpenú slovenskú kinematografiu, ale aj na zahraničné diela.

Milanovi Lasicovi vzdá hold Art Film Fest. Prinesie aj 439-minútovú snímku Bélu Tarra a Pelíšky Bibiána Kristína Danitová

návštevníci 29. ročníka Art Film Festu si budú môcť pozrieť takmer dve stovky filmov. Počas ôsmich dní bude odpremietaných 146 snímok, pričom až 82 z nich je dlhometrážnych, tých krátkometrážnych je 37. Keďže minulý rok sa pre pandémiu festival nekonal, do tohto ročníka sa mohli zapojiť aj filmy z roku 2021.

Jedným z lákadiel festivalu je i premietanie snímky Satanské tango. Jej režisérom je Béla Tarr, jeden z tohtoročných laureátov. Film má 439 minút, čiže viac ako sedem hodín. Jeho premietanie zaberie celý deň, keďže bude uvedený s dvomi prestávkami. Na záver sa bude krstiť jeho knižná predloha – rovnomenný román Lászlóa Krasznahorkaia, ktorý vyjde po prvýkrát v slovenskom preklade. 

Premiéru bude mať snímka Andy Warhol: Americký sen. Dokument prinesie jedinečné výpovede umelcovej rodiny a známych, ako aj odborníkov v oblasti umenia. Na tvorbe sa podieľal aj James Warhol, synovec výtvarníka z východného Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite