Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Traja súrodenci a otcova mŕtvola na pozadí sýrskej vojny

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Nielen život, ale aj smrť je sama osebe brutálna drina. Splniť totiž poslednú vôľu umierajúceho môže byť takmer nemožné. A kým sa nesplní, jeho smrť je drinou pre preživších.

Knižnica .týždňa: Traja súrodenci a otcova mŕtvola na pozadí sýrskej vojny BRAK Chálid Chalífa: Smrť je brutálna drina. BRAK 2023. Preložil Marek Brieška.

chálid Chalífa, ktorý patrí ku generácii sýrskych autorov 80. rokov, to dokazuje svojou knihou, v ktorej prepája dva svety – živých a mŕtvych. Netreba v tom však hľadať nič magické či poetické (i keď autor je poet). Príbeh troch súrodencov Bulbula, Hussajna, Fátimy a ich mŕtveho otca sa totiž odohráva na pozadí sýrskej vojny.

„Hoci je smrť pre umierajúceho osamelá skúsenosť, kladie nemalé nároky na živých. Je obrovský rozdiel medzi starým mužom, ktorý umrie na dedine v kruhu blízkych a neďaleko od cintorína, a ďalším, ktorý naposledy vydýchne stovky kilometrov od svojho rodiska. Pozostalí majú pred sebou oveľa ťažšiu úlohu než zosnulí.“

autor bol priamy svedok vojny

No jeho hlavým cieľom nebolo odborne dokumentovať historické míľniky Sýrie, ale skôr ich beletristicky vykresliť prostredníctvom postáv. Každá z nich má svoje miesto a vlastný príbeh, ktorý sa nakoniec nevyhnutne spojí v jeden spoločný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite