Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

80 rokov života s hudbou. Peter Lipa jubiluje

.samuel Ivančák .kultúra .hudba

Neúnavný spevák, hudobník a organizátor hudobného života oslavuje tak, ako žije – na pódiu a s novým albumom, ktorým si splnil svoj veľký sen a nahral ho v New Orleans. Peter, všetko najlepšie k tvojim osemdesiatinám!

80 rokov života s hudbou. Peter Lipa jubiluje BORIS NÉMETH

ak si skúsime položiť otázku, čo je synonymom našej domácej jazzovej a bluesovej hudby, nepochybne sa ako prvý zjaví Peter Lipa. Jeho hudobné nasadenie je vzhľadom na jubileum najbližších dní (30. mája oslávi 80 rokov) priam dych berúce. Vek je však nepochybne dôležitý a významný. Je to nespochybniteľný a nenahraditeľný súčet skúseností nielen na poli hudby, ale aj v živote. Premieta sa do výkonu, do diela, do hudby. A napríklad taký blues, celoživotná láska Petra Lipu, vychádzal vždy zo zúročenia životných skúseností.

ako to bolo na začiatku

„Možno sa pamätáš, že spievala nám Ella a aká energia išla z nej, aj Franky Boy aj Luis, bolo ich skrátka veľa, čo spievali nám na Music USA,“ je úryvok z textu Milana Lasicu, ktorý spoločne s Petrom Lipom naspievali. Spája a definuje to, čím boli poznačené jeho začiatky s hudbou, ktorá je odvtedy stredobodom jeho životnej pozornosti: „Dve zásadné spomienky mám na naše domáce rádio, dokonca s gramofónom, a pamätám sa, že sme mali aj šelakovú platňu Jana Wericha. 

Na našom dome bol veľký reproduktor, miestny rozhlas, odkiaľ tiež púšťali hudbu,“ spomína. „Od prvej chvíle je pre mňa rozhlas absolútny zdroj informácií a poznania hudby, ale aj hovoreného slova, ktoré o nej hovorí... 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite