Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lex Barker považoval Old Shatterhanda za krátkodobú záležitosť

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Hoci stvárnil desiatky postáv, žiadna z nich nebola ikonickejšou ako Old Shatterhand. On a jeho pokrvný brat Vinnetou sa stali najznámejšími fiktívnymi postavami divokého západu. Herec Lex Barker bojoval nielen vo vojne, ale aj s vlastnými démonmi.

Lex Barker považoval Old Shatterhanda za krátkodobú záležitosť Wikimedia Commons

lex Barker, celým menom Alexander Crichlow Barker, sa narodil necelý rok po konci prvej svetovej vojny. Pochádzal zo zámožnej rodiny. Jeho otec bol stavebným podnikateľom a neskôr aj maklérom. K jeho predkom patria Roger Williams, ktorý je považovaný za zakladateľa Rhode Islandu, či sir William Henry Crichlow, generálny guvernér Barbadosu.

Rodina od Alexandra očakávala, že povedie rodinnú firmu, ale on túžil stať sa hercom. Ukončil preto aj štúdium na Princetone. To sa jeho otcovi natoľko nepáčilo, že syna vydedil. Ten v roku 1941 narukoval. Zúčastnil sa bojov v Afrike i na Sicílii. Z vojny si odniesol zranenie hlavy, kvôli ktorému mu lekári museli nahradiť časť lebky kovovou platničkou. Tá mu spôsobovala silné migrény a Barker začal tíšiť bolesti alkoholom. Pijatika ho sprevádzala po zvyšok života. Holdoval večierkom, bujarým oslavám a bol veľkým milovníkom žien.

zbohom, Alexander

Krátko po druhej svetovej vojne odštartoval svoju hereckú kariéru filmom Tvár bábiky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite