Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

HEX pokračujú vo svojom príbehu

.samuel Ivančák .kultúra

Hex s novým spevákom Petrom „Šarkanom“ Novákom vydáva nový album s názvom Kde je tu láska?

HEX pokračujú vo svojom príbehu Robert Viglasky Hex pred štúdiami Abbey Road

stálica slovenskej populárnej hudby rátajúca už tretiu dekádu svojej životaschopnej existencie sa pripomína novou zbierkou piesní. Ubehlo už šesť rokov od ich posledného albumu Tebe. Ten sa, bohužiaľ stal aj posledným s účasťou zakladajúceho člena, speváka, textára a autora Petra „Ďuďa“ Dudáka (1973-2019). Dlhoročnú tvorbu skupiny medzičasom pripomenuli aj vinylové vydania ich prvých albumov a bola by veľká škoda, ak by sa práve tie stali ich poslednou pripomienkou. Práve preto sa skupina rozhodla odkaz svojho zosnulého kolegu niesť ďalej. Za mikrofón sa postavil Peter „Šarkan“ Novák (ex- Žena z lesoparku). Skúšky svojej novej pozície v kapele sa zhostil najprv na koncertoch. Prišiel však covid, ktorý utlmil živé hranie, no prakticky neohraničený čas v izolácii otvoril dvere štúdiovej tvorbe. Práve tam „HEX-áci“ s novou posilou doťahovali skúšky toho, či fanúšikovia a poslucháči prijmú nový hlas a frontmana. So stratou svojho kolegu a hlavného autora prišlo v kapele aj na mobilizáciu tvorivých síl, s tou však, ako sa zdá, nemali problém. Prvou lastovičkou sa ešte v roku 2020 stala pieseň Mesto stratilo dych. 

Skladba: Mesto stratilo dych

HEX sa na svojej novinke prihovárajú svojim sviežim štýlom v podobe šikovne zaranžovaných skladieb, ktorým nechýba emócia, dobrý melodický nápad a najmä spevnosť. Všetky atribúty sú postupne zastúpené v desiatich skladbách na albume. Každá z nich, viac či menej reprezentuje jednotlivé esá v rukáve kapely. HEX prekvapuje, no zároveň ostáva verný svojej tvári. Autorom hudby je Martin „Fefe“ Žúži, ku ktorému sa v dvoch skladbách pridali aj Tomáš „Yxo“ Dohňanský a najmladší člen kapely Laco Tvrdý. Overený rukopis zostáva, no nie je to však žiadna hra na istotu. Už v druhej, titulnej Kde je tu láska? trochu prekvapivo hosťuje raper Vec, v skladbe Balená vetrom sa ozýva fantastická trúbka Juraja Bartoša, v už spomínanej piesni Mesto stratilo dych počujeme vychádzajúcu spevácku hviezdu Tamaru Kramar, (ktorej spev v slovenčine mimoriadne pristane). Zoznam hostí však pokračuje ďalej v podobe speváckych a vokálnych posíl Ivana Táslera (Chlapec), Emmy Drobnej (Navždy mladí) či dokonca Serenader’s Sisters (Iná ako ostatné). Celý album tak dostal úplne nový nádych a svieti širokou paletou farieb. O tom, či sa zo skladieb Motorový čln, Pomaranče z Kuby, Navždy mladí či Dni, keď bolo dobre stanú hity, rozhodnú fanúšikovia a poslucháči, no možno smelo povedať, že adeptmi na tento titul určite sú.

Erik Šille s diorámou, ktorá je predlohou obalu albumuErik Šille s diorámou, ktorá je predlohou obalu albumu

Skladba: Možno si pamätáš

Popri výbornej hudobnej stránke albumu to sú tiež texty. Nie sú len kŕčovitým triafaním sa do slabík. Deväť z nich napísal Fefe a malou perlou uprostred (Balená vetrom) prispel aj Waldemar Švábenský. Celkom prirodzene sa téma rátania, reflektovania a návratov do minulosti vinie skoro všetkými skladbami, ktoré na albume nájdete. „HEX-áci“ totiž neprišli len o spolupracovníka či autora, prišli najmä o celoživotného priateľa a blízkeho človeka. Fefe sa tak v textoch obzerá do vlastnej ale aj spoločnej mladosti či začiatkov skupiny, no myslí tiež na čas, ktorý plynie: „Chceme oklamať smrť, nikdy z nej nemať strach.“, spieva sa v skladbe Navždy mladí. Vytvára tak generačnú výpoveď, pretože zemepisná šírka, ktorá spája všetkých fanúšikov a poslucháčov HEX-u v sebe zakódovala mnohé. Pri počúvaní skladieb sa tak môžu viacerí pristihnúť pri spomienkach na „Vôňu kože pomarančov z Kuby“, či čias, „Keď na krku visel kľúč“ alebo keď „v Pešti hrali Cure“. Všetci ostatní (a mladší) si zasa môžu pripomenúť vzácnosť spoločných chvíľ, aktívneho života a ruch plných ulíc, do ktorých sme sa po Covide opäť tak radi vrátili. 

Predná strana albumu Kde je tu laskaPredná strana albumu Kde je tu laska

Album bol nahrávaný dva roky a svoju podobu nadobúdal v troch štúdiách. Za zmienku stojí aj výborná zvuková produkcia, pod ktorú sa podpísal Milan Cimfe.  Grafickou tvárou albumu sa stal pozoruhodný obal, ktorý je rovnako živý a farebný, ako hudba. Jeho autorom je Erik Šille a vznikol zaujímavou technikou diorámy. Ten ešte väčšmi vynikne na veľkom formáte vinylovej platne, v ktorej album takisto v najbližšom čase vyjde a skutočných zberateľov určite poteší aj formát MC kazety. Skupina v novom zložení sa nechala zvečniť fotoobjektívom uznávaného rodáka Roberta Viglaskeho, ktorý žije v Londýne. Práve tam vznikli všetky nové fotografie pätice.

HEX tak píšu svoj hudobný príbeh ďalej a je dobré byť pri tom. So svojou novinkou prinášajú do domáceho éteru dávku dobrej a kvalitnej populárnej hudby s obsahom, s peknou slovenčinou a najmä tým, čo má dobrá populárna pieseň mať. Koniec koncov, presvedčte sa sami.

Autor je blogger, viac jeho textov nájdete na adrese https://blog.sme.sk/ivancak.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite