Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Traja mušketieri aj Nicolas Cage ako Dracula

.martin Papšo .kultúra .film

Nadčasové diela sú také, ktoré zaujímajú čitateľov či divákov aj mnoho desaťročí po ich vzniku, bez ohľadu na meniacu sa spoločenskú situáciu. Väčšinou si ich spájame s vysokou kultúrou, ale pár trvaliek nájdeme aj v popkultúre.

Filmy týždňa: Traja mušketieri aj Nicolas Cage ako Dracula PRESSFOTO PATHÉ Vincent Cassel, Marc Barbé, Romain Duris, Eric Ruf, François Civil, a Pio Marmaï vo francúzskom dobrodružnom filme režiséra Martina Bourboulona Traja mušketieri: D´Artagnan z roku 2023.

tie poznajú všetci, nielen pár zasvätených šprtov. A hneď dva takéto prípady môžeme aktuálne vidieť v našich kinách. Napríklad Dracula, ktorého stravovacie návyky sú všeobecne známe a tak nepotrebujete študovať drahé školy za cudzie peniaze, aby ste vedeli, že pred rezníkom uprednostní radšej niečo krvavé. Alebo Traja mušketieri. 

Aj tí najslabší v matematike vedia, že boli v skutočnosti štyria. Okrem nového filmového spracovania týchto klasík si môžete pozrieť aj príbeh o založení hudobného vydavateľstva Casablanca Records. Výsledkom boli pesničky povedome znejúce aj po desaťročiach.

film týždňa: Traja mušketieri: D´Artagnan

Mladý temperamentný d’Artagnan prichádza do Paríža, aby sa pridal k elitnej jednotke kráľovských mušketierov. Nie je veľmi konsenzuálny typ a preto sa v rýchlom slede dostane do sporu hneď s tromi z nich. Súbojový kalendár sa mu veľmi rýchlo zapĺňa, lenže hádky musia počkať, pretože rozdelenú krajinu čakajú onakvejšie výzvy. Za hranicami číha nepriateľ a moci sa chcú chopiť ľudia, ktorí svoje sebecké záujmy skrývajú za slová o národe či náboženstve. Reč je stále o historickom Francúzsku.

Traja mušketieri: D´Artagnan je promovaný ako najdrahší film v histórii francúzskej kinematografie. Pri pohľade na staršie diela Luca Bessona (Piaty element či Johanka z Arku) je to úplný nezmysel. Štedrý rozpočet samozrejme nijako nezaručí kvalitný výsledok, ale pri historických veľkofilmoch je to nevyhnutnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite