Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: Životy potomkov bývalých otrokov v Brazílii spájalo nešťastie

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Bol to národ, ktorý nedefinovala len sila, ale aj strach cestujúci spolu s časom. Strach bol totiž od nepamäti spätý s týmito ľuďmi, ktorí boli doslova vytrhnutí z rodnej zeme.

Knižnica .týždňa: Životy potomkov bývalých otrokov v Brazílii spájalo nešťastie Portugalský inštitút 2023 Itamar Vieira Junior: Pokrivený pluh. Preložila Zuzana Greksáková. Portugalský inštitút 2023.

mali strach z možných trestov, nekonečnej práce, zo spaľujúceho slnka, z duchov a nepokojných snov. Báli sa kráčať i existovať. Obávali sa, že niekoho podráždia svojou vôňou, vlasmi či farbou pokožky. Sužoval ich nepokoj z toho, že niekto nebude mať rád ich deti, piesne, dobrotu, spolupatričnosť. „Hocikde sa totiž ocitneme, všade máme rodinu, nikdy nie sme sami. Ak nie sme rodina, staneme sa ňou. Naša sila spočívala v tom, že sme sa vedeli prispôsobiť, držali sme spolu, hoci si na nás dávali pozor a chceli nás oslabiť. A preto šírili strach.“

otroctvo bolo prezlečené za slobodu

Brazília je najväčšia otrokárska krajina na svete. A bola jednou z posledných krajín akceptujúcich a vítajúcich africké otroctvo, čo dokazuje fakt, že v 19. storočí bolo v Riu de Janeiro vyložených viac ako dva milióny otrokov. Hoci otroctvo a obchod s otrokmi boli zrušené koncom tohto storočia, rasizmus a kolonializmus tam pretrvávali i naďalej. Nie je preto prekvapením, že inšpiráciou, i keď v negatívnej konotácii, sú v brazílskej literatúre práve príbehy týkajúce sa stáročí útlaku a bojov o život.

Výnimkou nie je ani kniha Pokrivený pluh od brazílskeho autora Itamara Vieira Juniora, ktorý za ňu získal tri prestížne ocenenia udeľované autorom píšucim po portugalsky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite