Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pressburger Fight Club: Človek nepotrebuje žiť v mieri s priateľmi, ale s nepriateľmi

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Pressburger Fight Club nie je len o zápasoch v ringu, ale aj o tých, ktoré siahali za jeho hranice. Tie boje boli totiž v čase, keď sa príbeh divadelnej hry odohráva, doslova na život a na smrť. Židovská komunita prežívala v 30. aj 40. rokoch minulého storočia neľahké časy.

Pressburger Fight Club: Človek nepotrebuje žiť v mieri s priateľmi, ale s nepriateľmi Bara Podola

ich svedkom bol aj Bratislavčan Imrich Lichtenfeld, ktorý sa preslávil ako športovec a tvorca bojového umenia sebaobrany krav maga. Ako mnoho ľudí v tých časoch, aj jeho pred koncentračným táborom zachránil útek. Nasadol na parník Pentcho, poslednú loď, ktorá odviezla zo Slovenska židovských emigrantov. Zanechal za sebou domov, rodinu a priateľov. Tí, ktorí ho poznali, naňho spomínajú nielen ako na skvelého športovca a učiteľa, ale aj vychýreného tanečníka a neprehliadnuteľnú osobnosť. Bol veľkým milovníkom života.

V zahraničí čakal Imiho Lichtenfelda pestrý život. Bol dobrovoľníkom Československej légie v Afrike a na Blízkom východe. V Palestíne sa stal hlavným inštruktorom jednotiek Izraelských obranných síl. Svoje skúsenosti z posledných rokov v Bratislave, keď s Dufim založili židovskú sebaobranu, zúročil pri vývine systému krav maga.

„Ide o prvú divadelnú hru Divadla Pavla Országha Hviezdoslava, ktorého zámerom je prerozprávať príbehy známych i neznámych Bratislavčanov.“

mier a nepriatelia

Imiho príbeh nie je len príbehom čias minulých, ale aj dneškov a zajtrajškov. Chyby, ktoré sme robili vtedy, robíme aj teraz. Naučíme sa niekedy tolerovať iných a nechať ich žiť, keď nesúhlasíme s ich názormi a rozhodnutiami? Aj dnes vidíme niektoré skupiny ľudí ako nebezpečné príšery, ktoré sa chystajú zatnúť do nás dlhočizné pazúry a zahryznúť sa nám do krku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite