Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brian May je sir a jeho príbeh je plný pekných vecí

.marian Jaslovský .kultúra

Ringo Starr, Paul McCartney, Rod Stewart, Bob Geldof, Elton John, George Martin, Van Morrison, Mick Jagger, Bono, Ray Davies. K týmto hudobníkom, ktorí boli uvedení do rytierskeho stavu a môžu si písať pred menom titul „sir“, pribudol aj Brian May, ktorého materskú kapelu isto netreba predstavovať.

Brian May je sir a jeho príbeh je plný pekných vecí wikipedia

brian May je jeden z najpozoruhodnejších hudobníkov a autorov na rockovej scéne. Už len preto, že je vedec – astrofyzik; doktorát si obhájil v roku 2007. Imperial College of London ukončil v roku 1968 s titulom bakalára a vyznamenaním, ale nastali rušné časy, pri ktorých nemal na vedu čas. Potom si to však vynahradil a je okrem iného spoluautorom knihy Bang!! The Complete History of The Universe. Mimochodom, ak vám napadlo, že je to celkom bystrý chalan, máte pravdu. Namerali mu IQ 170-180. Einstein vraj mal 160. 

Čo som sám nevedel, medzi Mayove záľuby patria francúzske stereoskopické karty diableries, objavil chýbajúce dve (zo 182 kompletne vydavých) a napísal o nich ďalšiu knihu (viac tu).

Jeho nanajvýš sympatický osobnostný profil dopĺňa, že je aktivistom za práva zvierat, bojuje proti lovu líšok a zabíjaniu jazvecov v Británii. Nechcem žalovať, ale to jeho gitaristický kolega Eric Clapton je nadšený poľovník, dlhoročný podporovateľ The Countryside Alliance, najaktívnejšej politickej sily Veľkej Británie, ktorá obhajuje poľovnícke a strelecké „country športy“, a je aj spolumajiteľom spoločnosti Cordings, jedného z popredných výrobcov poľovníckych, streleckých a rybárskych potrieb v oblasti Londýna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite