Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český lev 2023: Oslava mladých filmárov, ale aj pocta minulosti

.martin Horička .kultúra .film

Jubilejný 30. ročník Českých levov síce nepriniesol žiadne veľké prekvapenia, ale aj tri desaťročia od rozdelenia spoločného štátu nám pripomína, že česká a slovenská kinematografia sú stále úzko previazané.

Český lev 2023: Oslava mladých filmárov, ale aj pocta minulosti CINEMART/MAXIM STANO Michal Kern, najlepší herec v hlavnej úlohe, v česko-slovenskom fi lme Arvéd, ktorý získal najviac nominácií na Českého leva.

české levy sú rozdané a my tak už poznáme víťazov najprestížnejších českých filmových ocenení. Aj na tohtoročnom jubilejnom 30. odovzdávaní „českých Oscarov“ sa ušli sošky tvorcom zo Slovenska, čo dokladá, že ani tri desaťročia od rozpadu spoločného štátu Československo nikdy tak celkom nezaniklo – aspoň nie na tej kultúrnej úrovni. Česká a slovenská kinematografia sú nerozlučne späté, koniec jednej a začiatok druhej sa aj dnes hľadá len ťažko. A nič nenasvedčuje, že by sa to malo v najbližšom čase zmeniť.

Spomedzi piatich filmov, ktoré na tohtoročných Českých levoch zabojovali o najlepšiu snímku, boli dva slovenské a ďalšie dva so slovenskou koprodukčnou stopou. Na Slovensku a v Česku sme prvého januára síce oslávili už 30. výročie vzniku dvoch samostatných republík, naše filmy nám však ďalej pripomínajú, ako veľmi k sebe máme stále blízko.

víťazi aj porazení

Prestížnu sošku za najlepšiu snímku si odniesol historický veľkofilm Il Boemo, ktorý vznikol aj so slovenskou koprodukčnou účasťou. Petr Václav, jeho režisér a scenárista v jednej osobe, získal tiež kryštálového leva za najlepšiu réžiu. Filmu o zabudnutom českom skladateľovi Josefovi Myslivečkovi, ktorého na striebornom plátne stvárnil Vojtěch Dyk, sa celkovo podarilo premeniť 6 nominácií. Druhým najúspešnejším filmom večera sa stal Arvéd (rovnako slovenská koprodukcia), ten si však pripísal napokon len 3 sošky – z 12 nominácií. Predstaviteľ titulnej úlohy Michal Kern sa však úplne zaslúžene stal najlepším hercom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite