Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cancel culture po rusky

.lolokar .kultúra .kultúra

22. februára, v predvečer Dňa obrancov vlasti, sa na moskovskom štadióne Lužniki uskutočnila masová akcia na podporu ruskej vojny proti Ukrajine. Tradičný sviatok Červenej armády z roku 1920 „prilákal“ takmer 100-tisíc divákov.

Cancel culture po rusky GENNADIY AVRAMENKO/EPSILON/GETTY IMAGES 12. december 2015 Moskva, Rusko: Populárny ruský hudobník Boris Grebenščikov počas hrania v metre pre TV Dožď.

tí záplavou ruských vlajok vytvorili tú správnu atmosféru na estrádu Z s hlavnou hviezdou Vladimirom Putinom. Okrem neho vystúpil aj Jurij Gagarin (!), „dobrovoľník“ z Čeľabinska v najcynickejšej scéne – záchranca 367 detí z Mariupoľa. U divákov mal úspech aj Shaman, azda najvirálnejší hudobný symbol ruskej invázie. Pieseň Som Rus spieval s Jaroslavom Dronovom, ktorý si pre túto príležitosť ostrihal dredy, celý štadión.

Na koncerte sa predstavili ďalší populárni umelci podporujúci vojnu na Ukrajine. Pozornosť vzbudila príšerná cover verzia skladby Gruppa krovi (Krvná skupina) pravdepodobne najznámejšej sovietskej rockovej skupiny Kino. Pieseň s paradoxne protivojnovým posolstvom zaznela na rovnakom štadióne aj v roku 1990. Na najväčšom koncerte leningradskej postpunkovej kapely ju vtedy spieval syn kórejského inžiniera a ruskej učiteľky, ktorý tragicky zahynul pri autohavárii v Lotyšsku ani nie mesiac po koncerte. Legenda Viktor Coj je vo svojich začiatkoch spojená s ďalšou významnou postavou ruského rocku Borisom Grebenščikovom, ktorý však na oslave prvého výročia ruskej invázie nevystúpil.

sovietski rockeri proti Putinovi

Absolvent fakulty aplikovanej matematiky Leningradskej štátnej univerzity je považovaný za jedného zo zakladateľov sovietskej rockovej hudby. 69-ročný básnik, skladateľ a hudobník v roku 1972 založil skupinu Akvárium, jednu z prvých sovietskych rockových skupín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite