Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ostrov hudby Davida Gilmoura (všetko najlepšie, Dave!)

.samuel Ivančák .kultúra

David Gilmour nie je gitarista, ktorý by ohromoval inštrumentalistickým novátorstvom, nie je spevák, ktorý by vstúpil do histórie vokálneho umenia. Napriek tomu je výnimočný umelec. A dnes oslavuje 77. narodeniny. Všetko najlepšie, Dave!

Ostrov hudby Davida Gilmoura (všetko najlepšie, Dave!) Jan Hagelskamp1/Wikimedia

gitara je kráľovná hudobných nástrojov, aspoň čo sa rocku týka. Tých šesť strún napnutých na dvoch koncoch umeleckého diela, ktorým tvar a telo gitary je, v sebe skrýva niečo, čím si nás už desaťročia podmaňujú tí čarodejníci s čarovnými prútikmi schovanými vo svojich prstoch. V konečnom dôsledku to ale nie je nič ťažké - napokon každý si to môže sám skúsiť. Odkukať polohy pár základných akordov, nájsť svoju obľúbenú pieseň a začať si hrať. Gitara je určite najprístupnejším hudobným nástrojom. Je prístupná prakticky každému. No tajomstvá všedných vecí však odhalí len zopár vyvolených. Jedným z kruhu, ktorí toto tajomstvo odhalil azda najviac je aj David Gilmour, ktorý dnes oslavuje svoje 77. narodeniny.

Pred pár rokmi som vstúpil do jedného domu, ktorý sa na vyše roka a pol stal mojim domovom. Hneď v prvý večer som na steny nalepil zopár hudobných plagátov. Bez nich som si to tam nevedel predstaviť. Nemý priestor zrazu dostal dar reči, chlad sa zmenil na teplo. Tupo a smutne vyzerajúce biele steny ožili. Nie náhodou to boli tri plagáty Davida Gilmoura a Pink Floyd. Viseli tam po zvyšok celej existencie tohto domova, ktorý som si neskôr, sám pre seba pomenoval ako Ostrov. Prečo to vôbec hovorím? Jasnejšia paralela s Davidom Gilmourom mi totiž nenapadá. Jeho hudba, spev, hra na gitaru mi prináša pocity pobytu na krásnom ostrove, kde sa uťahujem do potrebnej izolácie, do samoty, kde nachádzam krásu, pokoj a hĺbku a z ktorej vychádzam ako znovuzrodený. 

začiatok

David Gilmour nezačal písať svoj hudobnícky príbeh rozdielne od svojich iných kolegov. Najprv ho ohúrili prvé nahrávky rock’n‘rollu a do jeho teenagerských rúk sa mu dostala prvá gitara. Svoje prvé akordy sa učil pri nahrávkach Petea Seegera, amerického folkového gitaristu a speváka, ktorý začiatkom 60-tych rokov vydal lekcie gitarovej školy s nahratým komentárom a lekciami na vinylovej platni. Mladý David presedel pri gramorádiu celé dni a spoločne so svojim učiteľom schovaným v drážkach platne sa učil vybrnkávať, hrať a napokon aj skladať jednoduché skladby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite