Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza menom Cililing

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Oznámenie o pripravovanom remaku Peter Pan a Wendy rozpútalo vášnivé diskusie. Pred pár dňami k nemu vyšiel trailer a ľudia na internete nesklamali – zaplnili ho dojmami a názormi. Hlavnou témou sa stalo obsadenie postavy Cililing.

Kauza menom Cililing YouTube

v úlohe obľúbenej víly Cililing sa predstaví Yara Shahidi, ktorá má indiánske a iránske korene. Už na prvý pohľad je zjavné, že s pôvodnou postavou s porcelánovou pleťou a blond vlasmi ju spájajú len krídla a typické zelené šaty. Práve to mnohým divákom prekáža. Nejde však o jedinú postavu, ktorú si tvorcovia rasovo prispôsobili. Za posledné mesiace ich bolo niekoľko. Tvorcovia totiž dbajú na spokojnosť všetkých skupín spoločnosti. Snažia sa, aby každá z nich mala svojho zástupcu. Často aj veľmi násilne.

Podporovať rôznorodosť je skvelé, ale tvorcovia by mohli staviť na kvalitné novinky. Zahlcovanie prerábkami klasík vyvoláva v divákoch dojem, že nedokážu vytvoriť nič nové. Pričom nové diela by dokázali lepšie reflektovať súčasné témy. Vyhli by sa aj kritike za nedržanie sa predlôh, na ktorých sa pri spracovávaní klasík lipne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite