Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Berlinale žije!

.miloš Ščepka .kultúra .kultúra

Na začiatku 73. medzinárodného filmového festivalu v Berlíne netajili riaditeľka Mariëtte Rissenbeek a riaditeľ Carlo Chatrian napätie. Nik nemohol tušiť, ako dopadne prvý riadny festival po dvoch pandemických rokoch, v čase ruskej vojny proti Ukrajine, energetickej krízy a aj represií iránskeho režimu proti vlastným občanom. Berlinale však dokázalo, že filmový festival v jeho tradičnej živej podobe potrebujú filmári aj diváci.

Berlinale žije! PRESSFOTO IFFB Slovenská filmárka Mira Fornay zažiarila v prehliadke Generation Kplus snímkou Mimi a odniesla si Veľkú cenu poroty.

ak počas predcovidových rokov presahoval bežný počet festivalových filmov štyri stovky, tohto roku ich 26 festivalových kín ponúklo 285, z toho 70 krátkych, 59 dokumentárnych a 44 domácich nemeckých. Rozdelené boli do sedemnástich prehliadok. Popri hlavnej súťaži a súťaži krátkych filmov, prehliadkach Encounters, Forum a Panorama pokračovala tradícia súťaže filmov pre deti a mládež Generations, súťaž súčasnej nemeckej tvorby Perspektive Deutsches Kino i televíznych seriálov Berlinale Series. Povesť divácky najmasovejšieho filmového festivalu sa potvrdila už po piatich dňoch. Berlinale hlásilo 267 000 predaných vstupeniek a priemernú obsadenosť sál na 90 percent.

Slovensko v prehliadke Forum reprezentovali režisérky Viera Čákanyová experimentálnou dokumentárnou esejou Zápisky z Eremocénu a Mira Fornay hraným filmom pre mládež Mimi, ktorý napokon získal ocenenie v sekcii Generation Kplus. Prehliadka Encounters uviedla maďarský celovečerný animovaný film Műanyag égbolt (White Plastic Sky) so slovenskou koprodukčnou účasťou. Do jednej z festivalových retrospektív bol tiež zaradený československý film Věry Chytilovej Sedmikrásky z roku 1966.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite