Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Láska a viera v manželstve Darwinovcov

.andrej Zeman .kultúra .kultúra

Onedlho je tu sviatok sv. Valentína a tradične by sa núkala možnosť pozrieť sa na historickú postavu tohto svätca. Ale skúsme niečo iné: na príbehu Charlesa Darwina a jeho manželky si pripomenieme, že láska je aj o každodennom boji a rozhodnutiach.

.zvedochtivé čítanie: Láska a viera v manželstve Darwinovcov WIKIMEDIA COMMONS Emma Darwinová, Charlesova manželka a sesternica, v prvej polovici 19. storočia.

mimochodom, o dôvod viac: 12. februára, len dva dni pred Valentínom, je takzvaný Darwinov deň. O Darwinovi sa toho popísalo dosť, ale väčšinou len o jeho vedeckej práci. No jeho vedecký a rodinný život neboli nezávislé časti jeho žitia. Ak je veda tanec, ktorý Darwin tancoval, tak jeho rodinný život je hudba, ktorá mu naň vždy hrala v pozadí.

romantické známosti

Darwin sa ako mladík zúčastnil výnimočnej plavby okolo sveta v rokoch 1831 – 1836 a z tejto vedeckej expedície sa vrátil, keď mal 27 rokov. To už mohol zvažovať založenie rodiny, zvlášť keď pochádzal z finančne veľmi dobrých pomerov. Romantická zápletka čoskoro nastala a čoskoro sa k nej dostaneme.

No Darwin mal prvú známosť ešte pred svojou plavbou, počas bakalárskeho štúdia v Cambridgei. Daná slečna bola istá Fanny Owenová a vzťah udržiavali väčšinou cez listy. Fanny kázala Charlesovi, aby listy zničil hneď po prečítaní, no ten si ich odkladal. Fanny však mala zrejme priveľké očakávania, najmä od seba. Charlesovi pred jeho plavbou sľúbila, že na neho nezabudne. Napokon jej sľub vydržal len približne 12 dní: bleskovo sa zasnúbila s iným. Darwin sa o tomto sklamaní dozvedel o štyri mesiace v Južnej Amerike. Nové romantické dobrodružstvo ho však čakalo relatívne krátko po príchode z plavby, ktorá nakoniec trvala takmer 5 rokov, až do októbra roku 1836.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite