Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Skazený Hollywood, pokazené lietadlo aj oslava

.martin Papšo .kultúra .film

Napriek tomu, že Igor je hetero, rozchádza sa s Edom. Skúsení diváci romantických filmov vedia, že to je len povinná súčasť zápletky, aby mohol prísť šťastný koniec. V kine si, bohužiaľ, podobne silných romantických momentov neužijeme.

Filmy týždňa: Skazený Hollywood, pokazené lietadlo aj oslava PRESSFOTO CINEMART Margot Robbie ako herečka Nellie LaRoy na večierku v americkom filme Damiena Chazellea Babylon z roku 2022.

ak si radi bahníte v depresívnej nálade, tento pocit vám návšteva kina, bohužiaľ, nepomôže umocniť, ale aspoň je to tam samá skaza, úpadok a dekadencia. Napriek tomu sú to najmä únikové filmy, prípadne ich oslava. Prvá novinka prináša pohľad na zhýralý Hollywood pred 100 rokmi. Potom si skúsime užiť pokazenú narodeninovú oslavu. Na záver bude musieť núdzovo pristáť lietadlo na ostrove plnom hrdlorezov.  

film týždňa: Babylon

Los Angeles, 20. roky minulého storočia. V obrovskej vile sa práve rozbieha jeden z divokých večierkov. Vlk z Wall Street pri tom vyzerá ako čajík v škôlke. Sex, drogy a alkohol sú už také nudné, že to treba ozvláštniť živým slonom. Medzi účastníkmi sú aj traja ľudia, ktorých osudy sa rôzne prepletú. Šikovný mladík Manny, ktorý plní rozmary filmových hviezd (slon), ale radšej by sa podieľal na tvorbe filmov. Okamžite sa zaľúbi do Nellie, ktorá by sa chcela stať hviezdou. Má talent, energiu, ale aj nebezpečné zlozvyky. A je tam aj Jack, večne opitá hviezda nemých filmov.  

Takto začína film Babylon, ktorý by sa mal po správnosti volať Sodoma-Gomora. Natočil ho Damien Chazelle a snáď by sa dal vnímať ako zavŕšenie jeho voľnej trilógie o láske k umeniu, ktorá často bráni naplneniu tej partnerskej. Predchádzali mu Whiplash a La La Land. Ako postupne rástli produkčné možnosti, zväčšovali sa aj ambície. Výsledkom je skvelé dielo o fascinácii filmom a jeho nesmrteľnosťou. Úžas z toho, že zo všetkého toho zmätku a chaosu pri výrobe dokáže vzniknúť niečo krásne, čo pretrvá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite