Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: Houellebecq – ako (ne)zničiť západnú civilizáciu

.martin Horička .kultúra .knižnica

Vo svojom novom románe nám Michel Houellebecq ponúka niečo, na čo sme pri ňom doteraz neboli zvyknutí – nádej, že všetko dobre dopadne.

Knižnica .týždňa: Houellebecq – ako (ne)zničiť západnú civilizáciu ALESSANDRO ALBERT/GETTY IMAGES Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq v talianskom Turíne v roku 2010.

len máloktorý súčasný spisovateľ vzbudzuje taký záujem a zároveň toľko kontroverzie ako Michel Houellebecq. Dnes bezpochyby najznámejší francúzsky autor sa na výslnie dostal už koncom 90. rokov s románom Elementárne častice a stále častejšie sa skloňuje ako potenciálny kandidát na Nobelovu cenu za literatúru. Na každú jeho ďalšiu knihu čakajú milióny čitateľov od Paríža až po Tokio a napriek tomu, že mu prischlo označenie „enfant terrible“ francúzskej literatúry, v 21. storočí sa považuje za jej najväčší vývozný artikel.

Do centra svetovej pozornosti sa dostal v roku 2015 po vydaní románu Podvolenie, v ktorom opísal voľbu fiktívneho moslimského kandidáta za francúzskeho prezidenta a následnú dobrovoľnú islamizáciu krajiny. V rovnaký deň, ako sa kniha začala predávať, zaútočili na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo islamisti a zavraždili 12 ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite