Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O ceny BAFTA zabojujú Duchovia Inisherinu, Na západe nič nové, ale aj Avatar

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

O prestížne britské ocenenia BAFTA tento rok zabojujú snímky ako Avatar: Cesta vody, Elvis, Duchovia Inisherinu, Tár či Všetko, všade, naraz. Kto svoje šance premení na víťazstvo sa dozvieme o mesiac – 19. februára. Odovzdávanie cien čaká tento rok niekoľko noviniek.

O ceny BAFTA zabojujú Duchovia Inisherinu, Na západe nič nové, ale aj Avatar Ben Sutherland/Wikipedia

slávnostný ceremoniál sa po prvýkrát neuskutoční v londýnskej Royal Albert Hall, ale v Royal Festival Hall. Odovzdávanie cien Britskej akadémie filmového a televízneho umenia nebude celé natočené dopredu. Štyri finálové kategórie sa dočkajú priameho prenosu. Rovnako ako minulý rok, aj teraz sa víťazov dozvieme pred marcovými Oscarmi. Udeľovanie cien BAFTA bude moderovať Richard E. Grant. 

Nominácie prostredníctvom videa vyhlásili herci Hayley Atwell a Toheeb Jimoh. Atwell je známa najmä zo série Avengers a Doctora Strangea. Uvidíme ju aj vo filme Mission: Impossible Odplata, ktorý príde do kín v júli. Jej spolumoderátora Jimoha preslávil seriál Ted Lasso. 

Medzi nomináciami bodovali predovšetkým Na západe nič nové a Duchovia Inisherinu. Prvý zmienený je prvým neanglicky hovoriacim filmom s tak vysokým počtom nominácií – získal ich štrnásť –, zatiaľ čo druhý ich má na svojom konte desať. Trojicu najlepšie hodnotených diel dotvára sci-fi Všetko, všade, naraz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite