Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ladislav Čarný: Porozumieť obrazu i svetu

.peter Zajac .kultúra .kultúra

Monografia Ladislav Čarný, ktorú vydal Kruh súčasného umenia Profil, je zážitkom a cestou pre oko čitateľa, z ktorého sa v priebehu čítania stáva divák.

Ladislav Čarný: Porozumieť obrazu i svetu ARCHÍV LADISLAVA ČARNÉHO Putrefactio est omnium rerum mater, 1995. 14 charakterových hláv F. X. Messerschmidta z papieroviny napustenej fosforeskujúcim pigmentom a naočkovaných hnilobnými baktériami, v sklenených vitrínach, riadený svetelný režim, fáza svetla a fáza tmy.

monografia Ladislav Čarný od Jany Geržovej, Daniely Čarnej a Juraja Čarného, ku ktorým by sme mohli ešte priradiť ako autorov koncepcie Ladislava Čarného a Stana Masára, no aj autorov fotografií, uzatvára oblúk individuálnych monografií výtvarníkov Skupiny A – R (Klára Bočkayová, Milan Bočkay, Ladislav Čarný, Daniel Fischer, Vladimír Kordoš, Otis Laubert, Marian Meško, Igor Minárik, Marián Mudroch, Dežo Tóth/Monogramista T. D), ktorí tvoria po Galandovcoch (Andrej Barčík, Anton Čutek, Vladimír Kompánek, Rudolf Krivoš, Milan Laluha, Milan Paštéka, Andrej Rudavský, Ivan Štubňa, Pavol Tóth) a Bratislavských Konfrontáciách (Marián Čunderlík, Rudolf Fila, Jozef Jankovič, Jaroslav Kočiš, Eduard Ovčáček, Miloš Urbásek a čiastočne aj Dagmar Kočišová, Anastázia Miertušová, Mira Haberernová, Pavel Maňka, Andrea Dobošová a účastníci jednotlivých výstav Dušan Valocký, Mária Rudavská, Jozef Beňo) chronologicky tretiu významnú výtvarnú skupinu povojnového moderného slovenského výtvarného umenia.

Každý z členov Skupiny A – R je, samozrejme, autochtónnym výtvarníkom a okrem toho v slovenskom modernom výtvarnom umení po druhej svetovej vojne existuje významný počet autorov a autoriek, ktorí nepociťovali potrebu zoskupovať sa (ako jednu za všetkých by som uviedol Máriu Bartuszovú, ktorej špecifická váha v čase významne narastá).

Príslušnosť k skupine má však vo všetkých troch prípadoch, pri Galandovcoch, Bratislavských Konfrontáciách a Skupine A – R, pridanú hodnotu. V tejto chvíli stačí len naznačiť, že nie náhodou tvoria začiatok a koniec vyše 20-ročného rozpätia individuálnych knižných publikácií o členoch Skupiny A – R, monografie Otisa Lauberta (2001) a Ladislava Čarného (2022) Jany Geržovej.

prekonávanie strachu z prázdnoty

Monografia Ladislava Čarného je tímovým dielom. Zriedkakedy je tímovosť takou kľúčovou vlastnosťou výtvarnej monografie ako v tomto prípade.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite