Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeff Beck a môj gitarový sen

.eugen Prochác .kultúra .hudba

Poviete si, čo má klasický violončelista čo rozprávať o gitaristovi. Je to pravda, ale na svoju obranu môžem uviesť, že som sa chcel stať gitaristom, čo sa nepodarilo.

Jeff Beck a môj gitarový sen wikipedia/egghead06 Jeff Beck v roku 2018

škrípal som zubami so svojím čelom až do puberty, ale potom ma zachránila úžasná hudba pritekajúca všakovakými kanálikmi, ako boli Janko Berky Mrenica junior, môj spolužiak na LŠU, alebo Ďuro Černý, ktorý mal ako vtedy jeden z mála  špičkovú aparatúru. Práve ten mi nevedomky zmenil môj hudobný svet, keď mi predal jedničku Mahavishnu Orchestra (za slušnú sumičku). 

Už vtedy som zistil, že mojimi idolmi budú skôr gitaristi a klávesisti ako čelisti. No a od Hammera (klávesák prvej zostavy Mahavishnu Orchestra) je k Beckovi už blízko. Tí dvaja sa teda našli! Ich hudobná spriaznenosť sa prejavovala aj v ich zvukovom súznení. Hammer sa svojimi moogmi vedel prečarovať do gitarovej podoby. 

„Skutočne neviem, čo mám na ňom radšej, či túto jeho spevnosť, všadeprítomné hranie sa s pákou alebo to, že sa hrabe v starých autách.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite