Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hviezda baletného neba s tetovaniami Putina si v Miláne nezatancuje

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Sergei Polunin mal 28. a 29. januára vystúpiť v divadle Arcimboldi. Jeho tanečná dráma Rasputin sa na milánske dosky nedostane. Pritom diváci sa na ňu tešili od roku 2019. Dátum uvedenia sa posúval päťkrát – kvôli protipandemickým opatreniam a tanečníkovmu zraneniu. Za ten čas sa pohľad na Polunina drasticky zmenil.

Hviezda baletného neba s tetovaniami Putina si v Miláne nezatancuje Sergei Polunin/Facebook

kým v roku 2019 bol obdivovaným – hoci kontroverzným – umelcom, dnes je všetko inak. Tanečník sa netají sympatiami k ruskému prezidentovi. Skrášlil si ním i svoje telo. Nezdobí ho len jedna podobizeň Vladimira Putina, ale rovno tri – na hrudi a oboch ramenách. Nuž, dá sa lepšie vyjadriť svoj svetonázor, ako si nechať zvečniť na tele človeka, ktorý je zodpovedný za toľko zla? Polunin podporuje ruského prezidenta a vojnu na Ukrajine, kde sa narodil. Sám sa však označuje za Rusa. 

Divadlo Arcimboldi uverejnilo na svojej webovej stránke oznam, že tanečníkovo predstavenie ruší pre nesúhlas verejnosti. Zároveň si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť. „V atmosfére napätia a hrozieb považujeme za ťažké udržať naše umelecké rozhodnutia, ktorých hodnoty pacifizmu a tolerancie sú neoddeliteľnou súčasťou samotného programu divadla, ktoré sa už postavilo proti zverstvám vojny tým, že v apríli 2022 usporiadalo galavečer Tanec za mier,“ píše sa v stanovisku vedenia divadla. Polunin mal na júl naplánované vystúpenie na zámku v Kroměříži. To sa tiež neuskutoční. Tancovať jedného z najlepších tanečníkov svojej generácie v našich končinách asi tak skoro neuvidíme. 

nerozhodný rebel

Sergei Polunin sa netají svojimi názormi a typické je preňho aj vzdorovanie pravidlám.  Niekedy sú však jeho rozhodnutia celkom protichodné a názory rýchlo sa meniace.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite