Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Herzog by nemohol žiť bez snívania

.denis Mačor .kultúra .knižnica

„Trvalo dlouho, než mnou alespoň projelo cosi ako leknutí“.​ Touto vetou sa Werner Herzog, vlastným menom Stipetić, obracia za komplikovanou profesionálnou epochou, keď uzatváral projekt Fitzcarraldo s Klausom Kinskim v hlavnej úlohe. Slová sú súčasťou knihy, ktorú vydalo české vydavateľstvo Volvox Globator — Dobývání marnosti (prekl. Radovan Charvát) pri príležitosti nedávno oslávených osemdesiatych narodenín nemeckého režiséra.

Knižnica .týždňa: Herzog by nemohol žiť bez snívania Werner Herzog: Dobývání marnosti. Vydavateľstvo Volvox Globator, 2022.

ten moment zo starej izby

Dívanie sa na hranú tvorbu Wernera Herzoga nikdy nerezignuje na holé pozorovanie. Vnemy sa rozšíria do takej miery, že sa naraz ocitáte v starej izbe s práchnivými poľovníckymi trofejami, počujete, ako v prievane vŕzgajú ťažké dvere a v hustých sieťach pavučín ležia mäsité muchy. Za otvoreným oknom, v ktorom sa zvíja záclona pod vplyvom neregulovaného prievanu, sa pohybujú neuveriteľne živé figúry dávneho sveta so všetkými vrstvami svojej každodennosti. Je to realita, ktorej sa stávate súčasťou. Zastihne okamžite, v detailoch. Absorbuje vašu pamäť a vnúti stovky rokov. Dokonale sa do nich vtesnáte, rozumiete reči, architektúre, uliciam, pohybom, vzťahom, móde a kultúre. 

Takúto obrazovú kompozíciu skladajú totiž iba virtuózni chodci bez striktných pravidiel krokov. O spirituálnom rozmere vnímania ticha presviedča nemecký režisér s balkánskymi koreňmi útlou, ale vzácnou a imerznou publikáciou — Vom Gehen im Eis (O chůzi v ledu.  Prekl. 2015, Kalich).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite