Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poštové známky oslavujú medzinárodný deň. Ktoré sú najvzácnejšie?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Kedysi bolo zbieranie poštových známok a ich lepenie do špeciálnych albumov bežným koníčkom. Dnes je už filatelistov, zberateľov alebo znalcov poštových známok, menej. Pre každého z nich je dnešok významným dňom. Pripomínajú si Medzinárodný deň poštovej známky a filatelie. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavostí o nich.

Poštové známky oslavujú medzinárodný deň. Ktoré sú najvzácnejšie? pexels.com

čierny začiatok

Kým sa objavili poštové známky, ľudia využívali rôzne spôsoby úhrad za poštové služby. V Nemecku chodili po uliciach postilióni a zvonením na zvonec dávali ľuďom vedieť, že prichádzajú po poštu. Odosielateľ im zaplatil poplatok a vložil zásielku do schránky. Naopak, v Anglicku za ňu platil príjemca. Prvá poštová známka bola vydaná 1. mája 1840 a používať sa začala o päť dní neskôr, nazýva sa  Black Penny a jej vznik inicioval reformátor Rowland Hill. Autorom návrhu je Henry Corbould. Rytinu vytvorili Charles Heath so synom Frederickom. Na čiernom podklade je podobizeň kráľovnej Viktórie. Ako predloha poslúžila jej pamätná minca z roku 1837. 

červený a čierny

Už prvá poštová známka bola čierna a pečiatkovala sa červenou farbou. Čoskoro sa však prišlo na pošte na to, že táto farba je nielen zle viditeľná, ale dochádzalo aj k podvodom. Červená farba sa dala ľahko zotrieť, a tak bolo možné použiť známku opakovane. Čierne známky nahradili červené a pečiatková farba už nebola červená, ale čierna. Tá bola trvácnejšia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite