Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vyhlásil osobnosti kultúry za rok 2022

.redakcia .kultúra

Osobnosťami kultúry za rok 2022 sú podľa .týždňa David Gilmour, Sean Penn, Stephen King, Ivana Šáteková, Samo Smetana a všetci, ktorí odmietajú byť piatou kolónou v konflikte civilizácií.

.týždeň vyhlásil osobnosti kultúry za rok 2022 Boris Németh Výtvarníčka Ivana Šáteková sa vo svojej tvorbe vyjadruje ku xenofóbii, rasizmu, homofóbii, šovinizmu, sexizmu či k vojne na Ukrajine.

david Gilmour

Gilmour prerušil 28-ročnú pauzu, keď Pink Floyd nenahrali žiaden nový materiál, a s kapelou inicioval nahranie piesne Ukrajine. Objavil silné video Andrija Chlyvňuka, speváka svetoznámej ukrajinskej kapely Boombox, kde a capella spieva pieseň sičských strelcov Červená kalina (Ой у лузi червона калина) a s kolegami dohrali inštrumentálne party. Davidova nevesta je, mimochodom, Ukrajinka a jeho vnúčatá sú poloviční Ukrajinci. Pieseň Hey, Hey, Rise Up! Bola dôležitým impulzom a povzbudením pre Ukrajincov v najťažších časoch.

sean Penn

Herec a režisér Sean Penn je zakladateľom humanitárnej organizácie CORE. Na Ukrajine nakrúcal dokument o prezidentovi Zelenskom ešte pred vojnou. K ich stretnutiu nakoniec došlo deň pred ruskou inváziou. Penn mal smutnú možnosť pozorovať  smrť a utrpenie v prvej línii a tiež asistovať premene „priemerného“ herca na hrdinu. Na Ukrajine okrem pomoci zanechal svojho Oscara. Daroval ho Zelenskému ako symbol obdivu. Oscar je konečne v rukách niekoho, kto modeluje základy slobody, pochopenia a krásy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite