Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budova SNG je otvorená, nové priestory sú impozantné

.marian Jaslovský .kultúra

Trvalo to dlhých 21 rokov, ale stálo to za to. Dnes sa pre verejnosť otvára zrekonštruovaná budova SNG s novým architektonickým členením, koncertnou sálou, multifunkčnými kapacitami, skrátka veľkorysé priestory, hodné európskeho hlavného mesta.

Budova SNG je otvorená, nové priestory sú impozantné Marian Jaslovský

pozoruhodná je citlivosť, s akou architekti a realizátori pristupovali k spojeniu starého a nového, toho, čo majú k dispozícii s pôsobivými novátorskými riešeniami. To sa týkalo aj samotných „štartovacích“ expozícií – zdôrazňuje sa prerastanie období a fúzia starého a novšieho umenia v expozícii Prológ: 12 farieb reality.

 „Cez netradičné spojenia diel z rôznych historických období sa chceme obzrieť za akvizíciami galérie za ostatných 30 rokov a predstaviť zbierky SNG v ich celej rozmanitosti. Veľkorysé inštalácie vám zároveň pootvoria dvere do pripravovaných stálych expozícií, ktoré budeme postupne sprístupňovať od roku 2023.“, píše sa na webe SNG. https://www.sng.sk/sk  Vtipne a nenásilná a didaktická je výstava Prečo (ume)nie? S mnohými interaktívnymi prvkami a vôbec nie je pre učiteľov zlý nápad zobrať na ňu starších žiakov.

„SNG je svetová. Je tam všetko čo  nám inde chýba - vízia, veľkorysosť, sebavedomie, úcta k priestoru aj histórii, odvaha, prepracované detaily.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite