Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Lipa: Nahrával som v New Orleans

.peter Lipa .kultúra .kultúra

Prvý raz som bol v New Orleans po revolúcii, asi v roku 1992. Potom som sa tam vracal – v rámci výletu s kamarátom alebo preto, aby som zažil Mardi Gras. Ale pred troma rokmi mi bolo jasné, že tam musím ísť.

Peter Lipa: Nahrával som v New Orleans Boris Németh Spevák, skladateľ, džezmen Peter Lipa.

bolo to po koncerte slovenského jazzu v Carnegie Hall tesne pred covidom. A začiatkom roku 2022 som si už povedal, že sa chcem ako hudobník zúčastniť toho, čo celý hudbymilovný svet obdivuje. Chcel som to zažit ako aktér na vlastnej koži, lebo toto mesto hudbou žije a dýcha. Všade, na každom kroku. French Quarter a jeho okolie je miesto, kde každý večer stovky hudobníkov hrajú pre radosť a pre divákov, ktorí tam práve preto prichádzajú.

Môj dlhoročný sen som premenil na plán. Ešte počas karantény som napísal niekoľko pesničiek na texty, ktoré som mal v zálohe. Niektoré poznáte, lebo už sú zverejnené. Blíženec Ruda Rusiňáka, Čosi Milana Lasicu, Užitočný Vlada Krausza a pieseň Kráčam v pätách, ktorú napísal Michal Šimko s manželkou – týchto päť pesničiek som dal otextovať v angličtine. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite