Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plastic Symphony: Cesta pouličného hudobníka medzi viedenskú smotánku

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Čo je pre hudobníka splneným snom – hra s bratom na ulici alebo plná sála divákov v honosných róbach? Violončelista Matúš zažil oboje. Ktorý z dvoch svetov si nakoniec vyberie?

Plastic Symphony: Cesta pouličného hudobníka medzi viedenskú smotánku Bontonfilm Bartosz Bielenia a Sabin Tambrea ako Matúš a Albert

dvaja bratia cestujú každý deň z Bratislavy do Viedne, aby hrali v jej uliciach. Sú najlepšími priateľmi, ktorí aj v daždi tvoria Symfónia spod igelitu. Spoločne hrajú na kontrabase prikrytí igelitom, aby nezmokli. Matúš stláča struny a Dávid po nich prechádza slákom.

Matúš študoval na prestížnej hudobnej škole v Berlíne. Keď jeho adoptívna matka vážne ochorela, zanechal sľubne rozbehnutú kariéru. Po jej smrti žijú s nevlastným bratom sami a pretĺkajú sa životom, ako vedia. Kým Dávid je spokojný s málom, jeho brat je frustrovaný a snaží sa presadiť ako hudobník. Nie je to vôbec ľahké, pretože jeho konkurencia hrala v známych symfonických orchestroch a trénovala pod vedením uznávaných pedagógov. 

Matúš dostane druhú šancu na vysnívaný úspech, keď stretne spolužiaka zo školy. Albert mu otvorí dvere do sveta profesionálnej hudby a vyššej spoločenskej vrstvy. Vo Viedni sa stáva hviezdou, no zároveň sa s bratom odcudzujú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite