Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Kanibali, vianočné hviezdy aj disneyovka

.martin Papšo .kultúra .film

Vianoce sa blížia, je potrebné myslieť na darčeky. Napríklad nový šál. Ale pozor na pôvod materiálu, aby zbytočne nedráždil a nerobili sa po ňom veľké uhry. Zvianočnieva sa aj v kine, kam dorazila sviatočná česká komédia plná hviezd.

Filmy týždňa: Kanibali, vianočné hviezdy aj disneyovka PRESSFOTO CONTINENTAL FILM Taylor Russell a Timothée Chalamet ako Maren a Lee v dráme Bones and All z roku 2022. Film režíroval Luca Guadagnino.

v kine šál nepotrebujete, stačí občerstvenie. Pozor, môžete tam naraziť aj na kanibalov. Našťastie len na plátne, inak by to občerstvenie nedopadlo dobre. Nie sú to kanibali z donútenia, ako keď idete na severný pól, minú sa vám zásoby a tak sa rozhodnete zjesť svojho kamaráta. Nie, toto sú kanibali od prirodzenia, ale vykazujú známky romantických citov. Tretím filmom, o ktorom si niečo málo povieme, je animovaná disneyovka o rodine pre celú rodinu. Paradoxne je pomerne progresívna.

film týždňa: Bones and All

Maren je dievča na prahu dospelosti. Mamu si nepamätá, vyrastala len s otcom v skromných podmienkach, ale inak sa na prvý pohľad nelíši od svojich rovesníčok. Až na jednu „drobnosť“ – od malička má nutkavú potrebu konzumovať ľudské mäso. Po jednom krvavom incidente to jej otec ďalej nedokáže znášať a necháva ju samotnú. Opustené dievča sa rozhodne nájsť svoju matku a vydáva sa na cestu naprieč USA, na ktorej stretáva ľudí s rovnakým údelom. Jedným z nich je charizmatický mladík Lee. Bude z toho láska až do špiku kostí?

Americký film Bones and All sa odohráva v 80. rokoch, režíroval ho Talian Luca Guadagnino a práve jeho krajania točili v tom období chuťovky ako Cannibal Holocaust, ktoré sa dajú sledovať len s krajným odporom. Je to však len zhoda okolností. Bones and All má ďaleko od exploatačného hororu a kanibali sú len metaforou pre ľudí na okraji, vydedencov. Pár explicitných záberov pri viac ako dvojhodinovom filme strávi aj citlivejší divák. Žánrové škatuľkovanie je náročné, možno kombinácia ľúbostnej drámy a road-movie s prvkami hororu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite