Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Kocáb, smotánka aj okraj spoločnosti

.martin Papšo .kultúra .film

Počas komunizmu bol človek často odkázaný pochopiť veci medzi riadkami. Napríklad dočasným pobytom sovietskych vojsk sa v skutočnosti myslel pobyt trvalý. Ešteže sa našli nechápaví ľudia, ktorí tú dočasnosť zobrali doslovne.

Filmy týždňa: Kocáb, smotánka aj okraj spoločnosti PRESSFOTO CINEMART/IRENA ZLÁMALOVÁ Michael Kocáb v česko-slovenskom dokumentárnom filme Olgy Sommerovej Michael Kocáb – rocker verzus politik z roku 2022.

ten pobyt trval 23 rokov, čo je presne o 23 rokov dlhšie, ako mal. Človek, ktorý najviac zosobňuje ich odchod, sa volá Michael Kocáb a dokumentárny film o ňom mal práve premiéru v kinách. Snáď si čoskoro budeme pripomínať aj útek ruských vojakov z Ukrajiny. Okrem toho sa komediálnym očkom pozrieme na dva okraje spoločnosti. Najprv na jej spodok v českom zapadákove a potom na jej opačný pól v americkej snobskej reštaurácii.

film týždňa: Michael Kocáb – rocker verzus politik 

Režisérka Olga Sommerová sa špecializuje na portréty slávnych speváčok a spevákov. V posledných rokoch nám pripravila pohľady na Martu Kubišovú či Jiřího Suchého. Jej najnovší celovečerný dokument nás pozýva stráviť čas v nemenej zaujímavej spoločnosti rockera, ktorý sa výraznou mierou zamiešal aj do politiky – Michaela Kocába. Sledujeme jednotlivé etapy jeho života od mladosti až po súčasnosť a hlavný protagonista o nich rozpráva a bilancuje svoj život. Raz v kruhu rodiny či kamarátov, inokedy v hudobnom štúdiu alebo pri komentovaní archívneho videa. Neváha a s chuťou zahrá aj zopár ilustračných scénok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite