Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exodus v Biblii – historická udalosť?

.andrej Zeman .kultúra .kultúra

Bol biblický exodus historickou udalosťou? Ja osobne neviem a možno na záver tejto dávky to nebudete vedieť ani vy. Ale to je v poriadku, pokiaľ sa pritom niečo nové naučíme a príjemne si to skomplikujeme. Poďme teda na to.

Exodus v Biblii – historická udalosť? DUNCAN1890/GETTY IMAGES Pochod Izraelitov, ilustrácia z Tóry a hebrejskej Biblie.

bežné chápanie je asi takéto: Izraeliti chceli pod vedením Mojžiša utiecť spod faraónovho otroctva z Egypta. Po desiatich egyptských ranách ich faraón prepustil, no nakoniec zmenil názor, a tak sa ich rozhodol s vojskom prenasledovať. Ako však Izraeliti prechádzali cez Červené more, Boh zasiahol a svoj vyvolený národ zachránil. Otvoril pre nich prechod, cez ktorý prešli, no keď sa za nimi vydalo egyptské vojsko, zaliali ho mohutné vlny a ich prenasledovaniu bol koniec. No my pri tomto nekončíme, iba začíname.

Vyvrcholenie príbehu, kde bolo egyptské vojsko porazené, nájdeme v knihe Exodus v kapitolách 13 – 15. Je tu ešte veľa iných detailov, ale pokúsim sa objasniť niektoré veci aj bez toho, aby sme si museli otvárať geografické atlasy. Biblický text otvára mnoho problémov a s nimi súvisiacich otázok. Jeden hlavný postreh, na ktorý upozorní každý skeptik – teda akýkoľvek odborník –, je, že pre biblický exodus nemáme priame archeologicky doložené nálezy. Na druhej strane môžeme položiť protiotázky: jednak či sme vôbec relevantné oblasti riadne archeologicky prehľadali, jednak či a aké nálezy by sme mali vôbec očakávať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite