Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Čierny Panter, Winnetou aj futbaloví amatéri

.martin Papšo .kultúra .film

Už 33 rokov nám nikto nediktuje, ktorý film či seriál je dostatočne ideovo čistý, aby nám bolo dovolené si ho pozrieť. Dokonca máme možnosť nostalgicky si zaspomínať na staré dobré časy pri sympatickom eštebákovi Majorovi Zemanovi.

Filmy týždňa: Čierny Panter, Winnetou aj futbaloví amatéri PRESSFOTO CINEMART Angela Bassett, Florence Kasumba, Danai Gurira a Dorothy Steel vo filme Čierny Panter: Navždy Wakanda režiséra Ryana Cooglera.

predtým bola ponuka v kinách taká neatraktívna, že ešte aj desaťročia starý Winnetou bol trhákom. Aktuálne máme možnosť vidieť jeho detskú verziu. Ale ešte predtým si niečo povieme o čiernom bojovníkovi proti západnému imperializmu. A uvidíme aj cestu rumunského dedinského futbalového klubu na Slovensko. Premiéru mal aj český erotický film Hranice lásky, ale ten radšej vynecháme a odbavíme ho citátom k danej téme od najväčšieho českého génia: „Erotika, erotika, proč se nás tak mocně týká? Oč by bylo méně bolu kolem kamen, kolem stolu, oč by bylo více síly pro sekery, dláta, pily, pro lopaty, pro motyky... nebýti té erotiky.“ Bystrejší čitateľ určite postrehol nenápadne zahrnutý budovateľský akcent. Ale dosť bolo erotiky, poďme k nudnejším filmom.

film týždňa: Čierny Panter – Navždy Wakanda

Čierny Panter zomrel na zákernú chorobu a svetové mocnosti cítia, že jeho krajina Wakanda by mohla zostať oslabená. Chcú preto využiť situáciu na získanie jej nerastného bohatstva v podobe výnimočného kovu vibránia. Prebudí sa aj jeden vodný národ, ktorý sa začne cítiť ohrozený a tlačí Wakandu do spojenectva proti nenásytným imperialistom.  

Film Čierny Panter z roku 2018 (podľa komiksov od Marvelu) ťažil najmä z toho, že to bol vraj prvý čierny filmový superhrdina. Veď kto už by si pamätal Bladea? Pri aktuálnom pokračovaní pre zmenu pritiahne pozornosť úmrtie predstaviteľa hlavnej úlohy – Chadwicka Bosemana. Chvíľu sa uvažovalo nad tým, že by ho oživili počítačom, prípadne nad iným hercom, ale nakoniec sa tvorcovia z rešpektu k jeho pamiatke rozhodli zahrnúť realitu do príbehu. Úvod filmu tak zachytáva márnu snahu jeho sestry Shuri o nájdenie vhodnej liečby. Tá sa len ťažko vyrovnáva so stratou milovaného brata, ale okolnosti ju prinútia prevziať po ňom zodpovednosť.

Je osviežujúce vidieť film na základe komiksu, kde sa nezachraňuje celý svet pred skazonosnou hrozbou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite