Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na západe nič nové: Návrat stratenej generácie

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Vojna bola pre nás kedysi obrazom zo strán kníh a filmových záberov. Bola vo svete, ďaleko od nás, no dnes je u nášho suseda, stáva sa nám bližšou, ale nie menej záhadnou.

Na západe nič nové: Návrat stratenej generácie Netflix.fandom.com

rastie nám stratená generácia, ktorá s väčším či menším šťastím prežila vojnu, ale o pokoj a radosť zo života bude musieť bojovať viac, ako keď čelila smrti na bojisku. Paul Bäumer, hlavný hrdina románu Na západe nič nové od Ericha Maria Remarqua a jeho filmových adaptácií, spolu s kamarátmi narukoval pod vplyvom vzletných rečí triedneho profesora Kantorka o tom, aké hrdinstvo je oddane slúžiť vlasti. Priateľstvo chlapcom pomáhalo znášať hlad, zimu a čoraz viac sa predlžujúce trápenie. 

Až v ústrety nepriateľovi si vojaci uvedomili, že aj oni sú len ľudia. „Mlčanie sa vlečie. Hovorím a musím hovoriť. Preto sa mu prihováram. ,Kamarát, nechcel som ťa zabiť. Keby si sem skočil ešte raz, neurobil by som to, ak by si bol aj ty rozumný... Teraz však vidím, že si človek ako ja. Myslel som na tvoje ručné granáty, na tvoj bodák a na tvoje zbrane – teraz vidím tvoju ženu a tvoju tvár a to, čo máme spoločné. Odpusť mi kamarát! Vidíme to vždy príliš neskoro,“ píše sa v pasáži, v ktorej Paul zabil francúzskeho vojaka. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite