Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko vo filme

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Je zaujímavé, že zatiaľ čo účasť ruských športovcov na medzinárodných súťažiach sa zakazuje, vo filme (a kultúre všeobecne) takéto snahy zatiaľ veľmi nebadať. A pritom už Lenin chápal, aký je film pre súdruhov dôležitý.

Rusko vo filme EXPRESS/STRINGER/GETTY IMAGES Záber z nakrúcania Kubrickovho filmu Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu z roku 1963.

to nemá byť výzva konať jedným alebo druhým smerom, iba postreh, že nie všetko je konzistentné. Nedá sa povedať, že by sme boli práve zavalení ruskými dielami, takže ani nie je veľmi čo obmedzovať. Pritom by sa očakávalo, že nadproporčné zastúpenie fanúšikov Kremľa u nás sa tých diel bude dožadovať. No zrejme to nebudú práve milovníci umenia. 

Alebo sa diel aj dožadujú, ale takých na strieľanie. Ešte kým začnú frflať, že politika nepatrí do umenia, jedna výročná správa. Je tomu práve 20 rokov, čo mal premiéru druhý film o Harrym Potterovi. Bola tam postavička škaredého škriatka Dobbyho. Skupina ruských právnikov vtedy zvažovala žalobu na spoločnosť Warner, lebo ten škriatok je vraj príliš podobný Putinovi. Nie je jasné, či to bolo kvôli hanobeniu kultu alebo kvôli autorským právam.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite