Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Ukrajinská rozmanitosť

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Hlavnou úlohou reportéra či reportérky je vnímať, počúvať a zaznamenávať. Vnímať to, čo bolo, je a aj bude. A počúvať tých, čo hlavne ešte môžu a majú čo povedať.

Knižnica týždňa: Ukrajinská rozmanitosť

príbehy komunít patriacich do národnostných menšín sú často spojené s deportáciami, masovými represiami a inými tragickými udalosťami. Menšiny totiž mnohokrát nezapadajú do skladačky tých či oných spoločností. Metaforicky sú ako ostrý kameň v topánke, nesprávne zladený koberec so zvyškom interiérového nábytku či zle zaparkované auto priamo v strede chodníka. Jednoducho sú niečo, čo niekde nepatrí. A veľakrát vlastne nikde.

Olesia Jaremčuk, uznávaná ukrajinská autorka a novinárka, sa primárne venuje práve týmto dôležitým a nevyriešeným otázkam v súvislosti s národnými identitami, hranicami či toleranciou iných národov a kultúr. Svojimi výskumami, prácou v teréne a rozhovormi realisticky a poučne stiera hranice, ktoré ľudí rozdeľujú na „my“ a „oni“, i keď zdôrazňuje, že úplne odstrániť tradičné a všadeprítomné stereotypy je v skutočnosti nemožné. Vždy tu boli a navždy tu aj zostanú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite