Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arvéd: Ópiová nočná mora, z ktorej sa nechcete prebudiť

.martin Horička .kultúra .film

Arvéd, či diablov udavač. Nový film o modernom českom Faustovi očaruje diváka svojou temnou mágiou.

Arvéd: Ópiová nočná mora, z ktorej sa nechcete prebudiť PRESSFOTO CINEMART Michal Kern v hlavnej úlohe českého filmu Arvéd z roku 2022, ktorý režíroval Vojtěch Mašek.

v prvej polovici minulého storočia žil v Prahe podivín, ktorý býva označovaný tými najrôznejšími prívlastkami: od kolaboranta a udavača cez slobodomurára až po samotného diabla. Jiří Arvéd Smíchovský si vyskúšal počas svojho života mnohé zvláštne, často až protichodné úlohy. Striedal ich jednu po druhej ako divadelný herec. Nezáležalo mu na tom, či sú z morálneho hľadiska správne alebo nesprávne, v takýchto kategóriách on nerozmýšľal.

Vo filme Vojtěcha Maška sa z Arvéda stáva novodobý Faust, jeho spolupráca s nacistami a komunistickou Štátnou bezpečnosťou sa symbolicky prekrýva so starým, obohratým príbehom o zapredaní duše diablovi. Vďaka svojmu originálnemu spracovaniu, neobyčajnej téme a silným hereckým výkonom je to však film, ktorý sa ľahko dostane pod kožu. A donúti nás zamyslieť sa – nad tým, čo by sme robili my, kebyže nežijeme v slobodnej spoločnosti, ale svoju slobodu musíme dennodenne vykupovať spoluprácou so zlom.

pražský diabol

Jiří Arvéd Smíchovský bol pražský rodák, ktorého život je dodnes opradený množstvom legiend. Narodil sa v roku 1898, zomrel v roku 1951, medzitým bojoval v prvej svetovej vojne, dezertoval a spolupracoval s talianskou spravodajskou službou, neskôr za druhej svetovej vojny donášal nacistom a po ich porážke aj komunistom.

Bol to charizmatický muž s výbornou pamäťou, mal niekoľko doktorátov, študoval v Ríme aj Toulouse a ovládal mnoho cudzích jazykov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite