Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel Michal Ambrož, frontman skupín Jasná páka a Hudba Praha

.tasr .kultúra

Vo veku 68 rokov zomrel v pondelok po dlhšej chorobe český rockový spevák, skladateľ, textár a gitarista Michal Ambrož, známy ako frontman skupín Jasná páka, Hudba Praha a Divoký srdce.

Zomrel Michal Ambrož, frontman skupín Jasná páka a Hudba Praha wikipedia/Honza Groh (Jagro)

jeho poslednou nahrávkou sa tento rok v apríli stalo EP skupiny Jasná páka s názvom „Starej bejt každej neumí“. Kapela, ktorá je spoločne s Pražským výběrom považovaná za symbol českej novej vlny, vydala toto EP so štyrmi skladbami.

So skupinou Hudba Praha vydal Ambrož v roku 2019 štúdiový album s názvom „Michal Ambrož & Hudba Praha“. Napriek tomu, že ho nahrala nová zostava, album hudobne nadväzuje na náladu piesní skupiny z polovice 80. rokov.

Predchádzajúca zostava Hudby Praha sa rozpadla pred ôsmimi rokmi. Vznikli dva súbory, ktoré nadviazali na jej tradíciu - Hudba Praha Band a Michal Ambrož & Hudba Praha.

Hudbu Praha založil Ambrož v roku 1984 po zákaze Jasnej páky, ktorá sa v článku „Nová vlna“ so starým obsahom v časopise Tribuna ocitla na čiernej listine.

Článok, ktorý bol podpísaný fiktívnym menom Jan Krýzl, odštartoval perzekúciu alternatívnej českej rockovej scény, ktorá zasiahla predovšetkým predstaviteľov punku a novej vlny.

Ambrož sa narodil 23. januára 1954 v Havlíčkovom Brode. Pôsobil aj ako moderátor na rozhlasovej stanici Radio Beat.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite