Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dom pod námestím: Príbeh rodín a zrkadlo čias, v ktorých žili

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Spisovateľka Markéta Hejkalová porozprávala na krste svojho románu nielen o príprave knihy, jej obsahu, ale aj o tom, ako súvisí s jej rodinou a prečo majú s manželom v kaviarni hlavu losa.

Dom pod námestím: Príbeh rodín a zrkadlo čias, v ktorých žili Bibiána Kristína Danitová

hlavnou postavou románu Dům pod náměstím je netradične dom. Nie hocijaký, taký, ktorý bol svedkom mnohých ľudských osudov – tých šťastných i tých menej šťastných. „My domy žijeme dlhšie ako ľudia, niekedy i o stovky rokov,“ píše sa v knihe. Tento dom má naozaj stovky rokov za sebou. Prvá zmienka o ňom je z roku 1695. Hoci je v knihe zmienený len ako dom pod námestím v menšom meste na Vysočine, tým, ktorí poznajú mesto Havlíčkov Brod bude jasné, kde sa nachádza. Prezrádzajú to malé indície. Nuž a dom rozpráva o tom, čoho bol svedkom, aké ľudské osudy ho obývali i to, akým povolaniam sa venovali jeho obyvatelia. 

Podpísala sa na ňom i situácia v krajine – vojna, znárodňovanie a meniace sa režimy. Domu v neľahkej úlohe rozprávača pomohla i postava študentky Anežky, ktorá svojim spôsobom prepojila celý dej. 

čert a vlk

Nápad urobiť z budovy hlavnú postavu sa vzal u českej spisovateľky a organizátorky knižného veľtrhu Markéty Hejkalovej. „Pôvodne som chcela napísať príbeh dedka môjho manžela, ktorý ten dom kúpil v roku 1925 a vybudoval v ňom obchod s potravinami, ktorý dodnes funguje,“ hovorí Hejkalová na krste románu na Podzimním knižním veletrhu. „Prišiel o ženu aj dcéru pri autonehode, krátko na to mu znárodnili obchod.“ Prišiel aj o dom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite