Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Braňo Hronec: Nielen sliepky, slony a banány

.marian Jaslovský .kultúra

Zomrel klávesista, skladateľ a kapelník Braňo Hronec a táto informácia naozaj nebola ľahostajná mnohým – jasne to ukázala čítanosť agentúrnej správy na našom webe. Tento hudobník, ktorý sa aktívnemu hraniu už vyše 40 rokov nevenoval, sa však stal svojím spôsobom kontroverznou postavou.

Braňo Hronec: Nielen sliepky, slony a banány branohronec.com Brano Hronec (v strede) so svojou kapelou

orchester Braňa Hronca (kapela fungovala aj pod inými názvami, napr. Braňo Hronec Sound) si asi väčšina ľudí spája s popovými piesňami ako Sliepka alebo vajce, Slon v ZOO, či Láska na lyžiach.

závan Západu

Mnohých takéto pesničky celkom logicky prefackujú svojou nepokrytou textovou infantilnosťou. Človek však nemusí byť dobrý znalec americkej soulovej či funkovej hudby, aby počul naozaj fundamentálny groove, zaujímavé harmónie a štýlové aranžmány týchto pesničiek. Táto hudba nemá korene v neduživých hriadkach za železnou oponou. „Braňo Hronec mal do soc-popu ďaleko. Naopak, na Slovensko priniesol závan Západu, funk a disco,“ myslí si Rado Tomek alias DJ Kinet, ktorý v Nu Spirit Bare a aj na iných scénach pomáhal vychovávať vkus generácií. 

„Niektoré z jeho vecí sa určite nestratia ani na dnešnom tanečnom parkete, a vôbec to nemusí byť na špeciálnej retro párty. Niekto sa vysmieva z textov, pre mňa je to určitý dadaizmus, s ktorým nemám problém. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite