Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Philip Johnson – architekt fascinovaný Hitlerom

.carolyn Stewart .kultúra .fenomén

Newyorská umelecká scéna by bez neho nebola tým, čím bola. Philip Johnson, autor presláveného Skleného domu, bol však aj prívržencom nacizmu. Ako sa dá dnes vyrovnať s odkazom takýchto osobností?

Philip Johnson – architekt fascinovaný Hitlerom DAVID MCLANE/NY DAILY NEWS/GETTY IMAGES 18. jún 1966 New Canaan, Connecticut, USA: Architekt Philip Johnson pred svojím Skleným domom, ktorý tvorí jediná miestnosť s rozmermi približne 18 x 10 m. V pravej časti vidno tehlový stĺp s kontroverzným príbehom.

vždy som túžila navštíviť Sklený dom Philipa Johnsona. Malá modernistická stavba zo štyridsiatych rokov 20. storočia, úplne priehľadná, s exteriérom z číreho skla, stojí na vidieku v Connecticute. Keď ho Johnson postavil, bolo to ako manifest nevinnosti – ale od muža, ktorý mal čo skrývať. Dnes od tých čias prešlo vyše sedemdesiat rokov a temnejšie aspekty Johnsonovho života sú stále skryté, hoci viditeľné.

V roku 2018 vyšla biografia pod názvom Muž v Sklenom dome: Philip Johnson, architekt moderného storočia od Marka Lamstera a otvorila novú kapitolu v našom chápaní Johnsonovho života a politických názorov pred druhou svetovou vojnou. Lamster na základe listov, denníkov, spisov FBI a iných primárnych zdrojov vytvára komplexný – a ťažko stráviteľný – obraz Philipa Johnsona: nielen ako uznávaného modernistického architekta, ale aj Hitlerovho pätolizača, ktorý sa zúčastňoval na nacistických demonštráciách a díval sa, ako Nemci zrovnávajú so zemou poľské mesto. A navyše údajného špióna, ktorého vyšetrovala FBI, a tiež muža, ktorý zanechal post v Múzeu moderného umenia, aby cestoval po Amerike a propagoval odsúdeniahodné eugenické koncepty ako „rasová samovražda“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite