Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Papierové poklady

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Knižné veľtrhy sa konajú celoročne, no k jeseni akosi patria. Možno preto, že náš najznámejší sa koná v novembri. Možno preto, že sa nám spájajú s prvými dňami v škole, keď sme z nej kráčali s taškou plnou kníh, ktoré nám mali postupne odhaliť svoje tajomstvá.

Papierové poklady archív autorky Krst knihy Dům pod náměstím od spisovateľky a organizátorky veľtrhu Markéty Hejkalovej (vpravo).

s rovnakým pocitom vystupujeme z vlaku na stanici v českom Havlíčkovom Brode. Plní nadšenia kráčame po mne známych uliciach. Supermarket, most ponad rieku a rady domov. Pred nami a za nami kráčajú dve skupinky. Smerujeme k rovnakému cieľu – na Podzimní knižní veletrh. 

Najprv zbadáme inú budovu, novú, modernú. Pri poslednej návšteve mesta pred pandémiou tam nebola, stavba novej Krajskej knižnice Vysočiny bola dokončená v lete 2020. Zaujme vás už z diaľky. Biela s obdĺžnikmi zelene po bokoch a sklenenou prednou časťou. Je v úplnom protiklade s budovou Kultúrneho domu Ostrov, kde sa odohráva väčšina knižného veľtrhu. Budova má už na sebe známky dlhého života naplneného hudbou, oslavami, dobrým jedlom a najmä ľuďmi. Napriek tomu si zachovala svoje čaro.

Výstavisko Podzimního knižního veletrhu v Kultúrnom dome Ostrovarchív autorkyVýstavisko Podzimního knižního veletrhu v Kultúrnom dome Ostrov

Hneď vo vstupnej sa pred nami otvorí brána do sveta kníh. Kam sa pozriete, tam sú úhľadne uložené výtlačky, vedľa seba či na sebe, alebo sú nimi naplnené krabice, v ktorých sa môžete s radosťou prehrabávať. Kráčame pomedzi ne a prezeráme si stánky vydavateľstiev. Je ich tam veľa. Niektoré poznáme, iné nie. Zastavíme sa pri nich a prehodíme pár viet s predávajúcimi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite