Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dva roky bez Eddieho Van Halena

.marian Jaslovský .mário Oravský .kultúra .hudba

Pred dvoma rokmi – 6. októbra – zomrel na rakovinu Eddie Van Halen vo veku 65 rokov. Nie je veľa gitaristov, po ktorých sa nehralo tak ako pred nimi, ktorí nielenže úplne zmenili zvuk a techniku hry na nástroji, ale celý gitarový „ekosystém“. Eddie Van Halen medzi nich patrí. Po boku ľudí ako Jimi Hendrix či John McLaughlin.

Dva roky bez Eddieho Van Halena LORNE FIN COSTELLO/REDFERNS/GETTY IMAGES Spevák David Lee Roth a Eddie Van Halen na prvom svetovom turné skupiny Van Halen v londýnskom Rainbow Theatre 22. októbra 1978.

eddieho rodné meno je Edward Lodewijk (Louis) Van Halen. Narodil sa v Amsterdame 26. januára 1955. Jeho otec Jan bol jazzový klavirista, klarinetista a saxofonista. Mama Eugenia pochádzala z ostrova Jáva. Po skúsenostiach s rasizmom sa presťahovali v roku 1962 do americkej Pasadeny k zvyšku rodiny, ale aj tam Eddie s bratom Alexom zažili šikanu, keďže angličtina nebola ich materský jazyk. Z Alexa sa neskôr stal bubeník a hral s bratom celý život. Eddie začal v šiestich rokoch chodiť na klavír, ale odmietal sa učiť noty. Mal však úžasnú hudobnú pamäť a dvakrát získal prvé miesto v klavírnej súťaži na Long Beach City College. Vraj oklamal učiteľa a skladby sa naučil podľa ucha. Skúšal to aj s bicími, ale Alexovi šli lepšie, tak mu ich prenechal. Na gitare začal hrať v jedenástich a rodičia sa zmierili s tým, že nebudú mať syna koncertného klaviristu. 

mimozemšťana inšpiroval mimozemšťan

U mimozemšťanov ako Eddie Van Halen môžeme len tipovať, ako prišli k božskej hre. Eddiemu to trvalo sedem rokov. Ako najväčšiu inšpiráciu uvádzal Erica Claptona, bol veľký fanúšik Jimmyho Pagea, Ritchieho Blackmora a ďalšieho mimozemšťana, Allana Holdswortha. To bol jeden z najväčších gitarových inovátorov, ale vždy hral menšinový prog rock a fusion a je známy len medzi fanúšikmi tohto žánru. Eddie jeho koncept preniesol do rockového mainstreamu. Kým sám Eddie hovoril, že vplyv Claptona na jeho hre nepočuť, Holdswortha je počuť veľmi, všetky tie zbesilé vybočenia a legátová hra (ľavou rukou). A už stačilo pridať tapping či hammering („doťukávanie“ na hmatníku pravou rukou), „osoliť“ silným aparátom, podliať testosterónom a máme to.

Keď mal Eddie 18 rokov, založil s bratom Alexom svoju kapelu a čoskoro sa k nim pridal akrobatický spevák David Lee Roth a potom basgitarista Michael Anthony. Najprv sa volali Mammoth, ale Van Halen znelo lepšie. Pôvodné meno však nevyšlo nazmar – dnes sa tak volá kapela Eddieho syna Wolfganga (hádajte, po kom je pomenovaný), ktorá bola nominovaná na Grammy.

divosi v meste intelektuálov

Pasadena je mesto plné kampusov a vysokoškolských klubov a Van Halen zďaleka neboli žiadni intelektuáli, ale svojou neuveriteľne sofistikovanou a energeticky výdatnou, umne navigovanou produkciou sa stali senzáciou doma a rýchlo aj vo svete. Bola to veľmi tvrdá hudba, ale nesmierne pozitívna. Udivovali zvláštnymi aranžmánmi, prepojenými s jasavými kalifornskými vokálmi, ktoré mali „na svedomí“ Eddie a basák Michael Anthony.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite