Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica týždňa: Veľký americký hriech

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Pod povrchom moderných amerických dejín sa nachádzajú strašidelné veci. Nedajú sa ignorovať a nestačí sa schúliť v kúte s pocitom viny alebo hanby. Dôležitejšie je nahlas rozprávať, skúmať príčiny a dôsledky. Len taký prístup môže ochrániť nasledujúce generácie pred chybami predkov.

Knižnica týždňa: Veľký americký hriech

infraštruktúra rozdelení 

Rozprávanie o americkom rasizme od Isabel Wilkerson, držiteľky Pulitzerovej ceny a poprednej postavy svetovej dokumentárnej prózy, je dôsledné, šokujúce a mimoriadne bolestivé. Komu doteraz stačila matná spomienka na Ku-Klux-Klan a emotívne prejavy Martina Luthera Kinga, bude zaskočený tým, aké hlboké korene a odpudzujúce (stále existujúce) znaky má nepísaný kastovný systém v Spojených štátoch.

„Kasta je infraštruktúra našich rozdelení. Je to architektúra ľudskej hierarchie, podvedomý kód pokynov na udržanie štyristo rokov starého spoločenského poriadku.“ Patriť ku kaste Afroameričanov bolo a je predurčením i osudovým prekliatím. Ideológia kastovného systému sa už tisíckrát zdala byť porazená černošskými hrdinami a vývojom, ale potom zase nanovo ožíva ako patogén antraxu nachádzajúci sa hlboko v sibírskom permafroste, ten po prebudení opäť zabíjal deti domorodých pastierov. 

Naposledy k  „prebudeniu“ nebezpečného patogénu došlo pri prezidentských voľbách, keď Donald Trump bezostyšne privábil k sebe všetkých, ktorí s nostalgiou spomínali na dobu, keď „každý vedel, kde je jeho miesto“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite