Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Ticho naše každodenné, nedaj spať nám dnes

.denis Mačor .kultúra .knižnica

Ticho a jeho estetický aj etický význam pohľadom všestranného francúzskeho špecialistu na osemnáste a devätnáste storočie, Alaina Corbina, približuje, ako sa náš pohľad na ticho historicky vyvíjal. Ticho je atómovým základom už uzavretých časov a zdrojom nepredvídateľných emócií vo vzťahu k našej dobe.

Knižnica týždňa: Ticho naše každodenné, nedaj spať nám dnes Alain Corbin: Dějiny ticha od renesance do naší doby. Argo, 2022.

vláčne skúsenosti s tichom

Jedinými zdrojmi (aj keď tlmeného) zvuku v miestnosti boli do tejto chvíle statický teplovzdušný ohrievač a monotónne ťukanie do klávesnice. Hmla sa trhá o budovy Bratislavy. Ticha sa za pomoci magických tónov postupne zmocňuje klavírny virtuóz John Cage.  

Rozumel limitom a perspektívam nehmatateľného zvukového prázdna. Jeho spirituálny prístup k tomuto stavu okupuje priestor malej izby. Všetko harmonizuje s melancholickou atmosférou. Dotvára ju. Je to ale prístup k tichu infiltrovaný iným tichom. Dva mínusy v matematike vytvoria plus. To plus ma chce emocionálne stimulovať. Klávesy ostro vnikajú do momentov každodennosti. Rozbíjajú skutočnosť ticha, a to nikdy nie je stručné. Nebojuje o svoju pozíciu, ale tvorí dokonalé nič, o aké sa impresie opierajú ako pero o papier. Ten sa niekedy prederaví a pod ním ostávame my, vo svojej podstate nahí. Sami pred sebou. Ticho je starším bratom svedomia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite