Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelovu cenu za literatúru udelili Francúzke Annie Ernauxovej

.tasr .kultúra

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2022 získala francúzska spisovateľka Annie Ernauxová.

Nobelovu cenu za literatúru udelili Francúzke Annie Ernauxovej Henrik Montgomery/TT News Agency via AP

ernauxová (82) je známa svojimi klamlivo jednoduchými románmi, ktoré čerpajú z osobných triednych a rodových skúseností.

Spisovateľka bola ocenená „za odvahu a prísne objektívnu ostrosť, s akou odhaľuje korene, odcudzenie a kolektívne obmedzenia osobnej pamäti“, uviedla porota. Ernauxová je v poradí 17. ženou, ktorá získala toto prestížne ocenenie spomedzi 119 laureátov za literatúru od udelenia prvej Nobelovej ceny v roku 1901.

Ernauxová si cenu prevezme z rúk švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva na slávnostnom podujatí v Štokholme 10. decembra. Nobelova cena sa udeľuje spolu s medailou a finančnou prémiou desať miliónov švédskych korún (zhruba 923.000 eur).

„Považujem to za veľkú česť a zároveň za veľkú zodpovednosť, ktorá mi bola zverená,“ uviedla Ernauxová pre švédsku verejnoprávnu televíznu stanicu SVT bezprostredne po oznámení poroty.

V súvislosti s Nobelovou cenou za literatúru sa o Ernauxovej hovorilo už niekoľko rokov, píše AFP. Jej viac než 20 kníh, z ktorých mnohé sú vo Francúzsku už desaťročia súčasťou učebníc, ponúka jeden z najprecítenejších pohľadov do spoločenského života moderného Francúzska.

Ernauxová vo svojej próze odkrýva predovšetkým svoj vlastný prechod od dievčaťa z robotníckej triedy k literárnej elite, pričom sa kriticky pozerá na spoločenské štruktúry, ako aj na svoje vlastné komplikované emócie.

„Ernauxová vo svojom diele dôsledne a z rôznych uhlov skúma život poznačený výraznými rodovými, jazykovými a triednymi rozdielmi. Jej knihy sú nekompromisné a napísané jednoduchým, čistým jazykom,“ uviedla porota.

O laureátovi rozhoduje Švédska akadémia – skupina 18 ľudí zložená zo švédskych spisovateľov, jazykovedcov, literárnych vedcov, historikov a významného právnika.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite