Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Slovenská dedina, český indián aj americká idylka

.martin Papšo .kultúra .film

Počas sychravej jesene trochu ubudnú správy o klimatickej katastrofe, ale stále máme dosť výborných dôvodov na úzkosť a paniku. A neuľaví sa nám ani v kine, lebo dnešná dávka filmových premiér má ďaleko od idylky a ešte viac znepokojí.

Filmy týždňa: Slovenská dedina, český indián aj americká idylka PRESSFOTO MAYO HIRC/CINEMART Julišina kamarátka a rozprávačka Johanka (Jana Kvantíková) a syn bohatého statkára Martin (Daniel Fischer) vo filme Iva Trajkova Piargy.

najprv nám poriadne naloží dráma z prostredia slovenskej dediny v období krátko pred 2. svetovou vojnou. Potom sa prizrieme bližšie idylickému obrazu Ameriky 50. rokov a zistíme, čo sa za ním skrýva. Na záver sa prenesieme do súčasného Česka, kde nám bude dávať životné lekcie starý indián. Nezostane priestor na vynovenú premiéru Avatara, ktorý pripravuje pôdu pre druhý diel, plánovaný na koniec roka.

film týždňa: Piargy

„Osada Piargy nejestvuje. Zmizla zo sveta za jednu noc, akoby ju boli čerti do pekla poodnášali aj s ľuďmi, aj so zvieratami“. Jednu fašiangovú noc zasypala lavína horskú osadu a prežilo len mladé dievča. To sa vyberie za biskupom porozprávať, čo všetko hriešne sa odohralo a zapríčinilo túto skazu. V centre rozprávania je príbeh mladej prostorekej Juliše, ktorá sa vydá za syna bohatého statkára. Ten ju vybral synovi, ale tak trochu aj sebe. A berie si bez pýtania. Juliša za túžbu po lepšom živote draho platí. Ale to je ešte nič oproti tomu, čo stále prorokuje stará vedma.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite