Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pred 77 rokmi sa odohral povojnový pogrom na Židoch v Topoľčanoch

.marian Jaslovský .spoločnosť

Na začiatku genocíd, pogromov a masových vrážd sú vždy nenávistné slová a často dezinformácie. Veď je to len názor, povedali by dnešní extrémistickí diskutéri na sociálnych sieťach. Nevinným ľuďom však berie život práve „názor“, ktorým ľudia vyslovujú nenávisť k niečomu alebo niekomu. Zbrane v rukách sú len jeho logickým pokračovaním.

Pred 77 rokmi sa odohral povojnový pogrom na Židoch v Topoľčanoch zidianaslovensku.sk

včera sme si pripomenuli výročie pogromu na Židov v Topoľčanoch. Židia pred vojnou tvorili takmer tretinu obyvateľstva mesta – bolo ich tu 3000 – 3200. Z koncentračných a vyhladzovacích táborov sa ich vrátilo asi 550. Ale antisemitizmus v meste horel aj po tom, čo 2. svetová vojna skončila. 

na začiatku bola dezinformácia

Na počiatku bola nepravdivá fáma o tom, že v Topoľčanoch chcú v kláštornej škole (terajšia Stredná zdravotnícka škola Sv. Vincenta de Paul) vymeniť všetky učiteľky s výnimkou dvoch. Nahradené vraj budú židovskými učiteľmi. Niektoré ženy sa rozhodli zorganizovať protest pred budovou školy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite