Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén M*A*S*H: 50 rokov legendy

.juraj Petrovič .kultúra .fenomén

Pred 40 rokmi, 28. 2.1983, bola odvysielaná posledná epizóda seriálu M*A*S*H v USA, ktorá sa zároveň stala najsledovanejšou televíznou epizódou v histórii (v USA ju pozeralo ju 106-125 miliónov divákov). Pripomeňme si tento legendárny seriál článkom Juraja Petroviča.

Fenomén M*A*S*H: 50 rokov legendy CBS PHOTO ARCHIVE/GETTY IMAGES Mike Farrell, David Ogden Stiers, Alan Alda, Jamie Farr, Loretta Swit, Harry Morgan a William Christopher ako postavy v seriáli M*A*S*H: B. J. Hunnicutt, Ch. E. Winchester III., Hawkeye, M. Klinger, M. Houlihanová, plukovník Sh. Potter a otec Mulcahy.

dňa 17. septembra 1972 odvysielala televízia CBS prvý diel nového seriálu. Nikto z producentov, autorov ani hercov vtedy netušil, že vo svojej práci budú pokračovať ďalších jedenásť rokov. Komu by napadlo, že seriál o armádnych chirurgoch v kórejskej vojne bude trvať takmer štyrikrát tak dlho ako vojna, ktorú zobrazuje?

Seriál nevznikol len tak, bol výsledkom snahy o pokračovanie úspechu rovnomenného celovečerného filmu. Ten tiež nebol originálnym nápadom. Vznikol na základe knihy MASH: Román o troch armádnych doktoroch, ktorú napísal skutočný armádny doktor Hiester Richard Hornberger Jr., a vydal ju pod pseudonymom Richard Hooker. Hornberger bol chirurgom skutočného MASH-u 8055 v kórejskej vojne. Hornberger písal knihu 11 rokov a napriek rozposielaniu rukopisov do mnohých vydavateľstiev mu ju spočiatku všetky odmietali. Až spolupráca so známym športovým novinárom W. C. Heinzom pomohla. Kniha vyšla v roku 1968 a stala sa veľmi úspešnou. 

čo bol MASH?

Reálny MASH bol skutočnou poľnou chirurgickou nemocnicou umiestnenou neďaleko frontovej línie. MASH-e boli zriadené v roku 1946 a fungovali od kórejskej vojny až po vojnu v Zálive a definitívne boli zrušené ako nepotrebné až v roku 2000.

Armáda zistila, že pokiaľ sa zranený vojak dostane ku kvalifikovanému chirurgovi čo najskôr, najlepšie počas prvej hodiny od zranenia, jeho šance na prežitie dramaticky stúpnu. Preto sa MASH-e skutočne presúvali spolu s frontom tak, aby boli vždy síce v relatívnom bezpečí, ale aj dostatočne blízko pre rýchlu dopravu zranených vojakov z frontu.

od knihy k filmu

Práva k sfilmovaniu knihy kúpil hollywoodsky producent Ingo Preminger, ktorý najal scenáristu Ring Lardnera, aby z nej vytvoril scenár k filmu. Preminger tiež pozval režiséra Roberta Altmana, aby film režíroval. Film zobrazuje mnohé scény veľmi podobne ako v knihe, aj keď už tu je možné vnímať určitú politizáciu, ktorá v knihe úplne absentuje. Tá sa ešte oveľa viac prejaví v seriáli, na veľkú nevôľu autora knihy, ktorý bol politicky skôr napravo a protivojnová rétorika seriálu mu bola vyložene proti srsti. Do istej miery je tento silno pacifistický postoj pochopiteľný, zatiaľ čo Hornberger písal knihu od roku 1956, film sa nakrúcal počas vietnamskej vojny, a tak napriek tomu, že sa odohráva o dvadsať rokov skôr, odkazuje sa skôr na vojnu vietnamskú ako kórejskú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite